КПКОНПИ поиска отнемане на имущество на бившия зам.-министър Михаил Зортев

Снимка: сега.бг

Кюстендилският здравен шеф бе зам.-министър на Стефан Константинов от октомври 2010 г., в продължение на 8 месеца

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) ще внесе в Софийския градски съд (СГС) иск за отнемане на имущество на обща стойност 699 767.88 лв. срещу бившия заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев. Това съобщиха от комисията.

Зортев е обвинен от прокуратурата за това, че в качеството си на заместник-министър е дал разрешение на частно лечебно заведение да осъществява лечебни дейности на територията на врачанската болница "Христо Ботев", които дублират дейността й и така я ощетяват. Според прокуратурата схемата, известна като "болница в болницата", е довела до нанасяне на щети в размер на 13 млн. лв. за държавната болница. По това дело са подсъдими и двама директори на болницата - Владислав Иванов, по обвинение за сключване на неизгоден договор за наем, и Светозар Луканов - за нанесени щети на повереното му имущество.

Искът срещу Зортев е с претенции върху апартамент в престижен столичен квартал от 125.95 кв. м. на стойност 420 500 лв., акции и суми от продажба на имущество. 

Зортев бе зам.-министър на Стефан Константинов от октомври 2010 г., в продължение на 8 месеца. Той оглавяваше и в дълъг период от време Кюстендилската болница.

Преди това КПКОНПИ реши да внесе в Бургаския окръжен съд иск за отнемане на имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях фирми на обща стойност 140 523 982.29 лв., съобщиха от антикорупционната комисия. На Баневи прокуратурата повдигна обвинение за участие в организирана престъпна група, свързана с финансови престъпления.

Антикорупционната комисия претендира за отнемане на имоти по цялото Черноморие, както и собственост на 6 търговски дружества за 99 382 686.90 лв., моторна яхта “Four Winns – Vista 258 V-D06“ с дължина 7.92 м. за 97 500 лв., налични движими вещи, както и акции, дялове и суми от продажба на имущество.

Сред наличните движими вещи са множество златни накити със скъпоценни камъни, ценни монети, диаманти и др. Сред имотите са няколко помпени станции, къмпинг „Черноморец“, къмпинг „Каваците“, къмпинг „Златната рибка“ и др. /сега.бг/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax