Десислава Танева върви по пътя за земеделски министър

Снимка: БГНЕС

Десислава Танева може би ще бъде новият министър на земеделието, храните и горите.

В деловодството на Народното събрание е внесен проект за персонални промени в правителството. Десислава Танева е предложена за нов министър на земеделието, храните и горите на мястото на подалия оставка Румен Порожанов.

БГНЕС припомня, че Десислава Танева бе министър на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. във втория кабинет на Бойко Борисов. Тя е председател на областната структура на ГЕРБ в Сливен от създаването на партията. От 10 май 2017 г. Танева е председател на Комисията по земеделието и храните в 44 НС.

Танева бе предложена за министър, след като досегашният земеделски министър Румен Порожанов подаде оставка.

В началото на май 2019 г. по наказателното производство срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове бе призован на разпит като свидетел земеделският министър Румен Порожанов. Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

Призовани на разпит бяха и редица длъжностни лица от ДФ „Земеделие“, включително и бивши директори на ДФ „Земеделие“, какъвто е и Порожанов.

На 7 май Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бизнесмена Миню Стайков. На 9 май Порожанов бе разпитан в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”.

„Както и при къщите за гости, говорим за поведение на бенефициенти извън работата на фонда след одобрението на проекта”, коментира преди да влезе на разпита Румен Порожанов. Той категорично отрече да чувства вина в конкретния случай.

На 3 май пък прокуратурата започна проверка на Порожанов и по друг скандал, този с къщите за гости.

Прокуратурата извършва независима проверка, която не е съвместно със земеделското министерство по отношение с неправомерното усвояване на средства за изграждане на къщи за гости. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK