Десислава Танева откри Празника на черешата в Кюстендил (СНИМКИ)

снимки: infomreja.bg

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева откри тазгодишното издание на Празника на черешата в Кюстендил. Тя пристигна в областния град по покана на кмета на града Петър Паунов.

Празникът се организира от Община Кюстендил за осма поред година. Официални лица на събитието освен министър Танева бяха още председателят на Селскостопанската академия Тонка Трифонова, областният управител Виктор Янев, викарият на Негово светейшество и Патриарх Софийски, Неофит, Браницкият епископ Григорий, Адрианополският игумен Евлогий - игумен на Рилската света обител, делегации на министерствата на земеделието на Словения, Чехия, Латвия, Румъния, Хървания, Русия и Китай, представители на Европейската комисия, на Европейския парламент, както и български депутати.

В истински произведения на изкуството се превърнаха щандовете с череши, разположени в градинката пред общинска администрация. Ученици и преподаватели подреждаха различни надписи, картини и какво ли още не от бели и червени череши.

Всички читалища и земеделски производители се бяха постарали да се представят по най-атрактивния начин.

„Радвам се, че съм в Кюстендил, който е най-представителната градина на черешата в България. Искам да благодаря за поканата на кмета Петър Паунов. Убедена съм, че на нашите гости можем да покажем, най-красивите и вкусни череши са тук, в Кюстендил“, обяви при откриването на празника министър Десислава Танева.

Тя съобщи, че вече е приключила кампанията за директни плащания като основен инструмент за подкрепа на всички земеделски производители. Кандидатствали са 115 хил. земеделски производители, които са декларирали 3,7 млн. хектара площ.

От тях 4260  производители са кандидатствали за подкрепа с плодове с над 23 хил. хектара череши. 223 хектара са заявените площи за подкрепа в сектор плодове, като 25 % от тях са само за череши.

„Над 15 % от производството на череши в България са точно от региона на Кюстендил. Тези производители, съгласно предварителните данни, които имаме след приключване на кампанията, ще получат значително по-висока подкрепа, като индикативната ставка е над 1660 лв. на хектар“, обяви още министър Танева.

Минути след изявлението й централният площад „Велбъжд“ отново се огласяше от различни фолклорни изпълнение. Местни самодейни състави пък показаха едни от най-характерните народни български хора.

Празникът ще продължи и с избора на най-едра череша и най-красиво вешело.

Кулминацията на тържествата е тази вечер от 20.30 часа, когато на централния площад „Велбъжд“ ще се изяви румънската изпълнителка Инна.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK