Десислава Атанасова: Свидетели сме на блокаж на цели държавни системи

Десислава Атанасова, снимка: Кадър bTV

„Нашата коалиция ще бъде силна и конструктивна опозиция“

Десислава Атанасова произнесе слово като представител на ГЕРБ-СДС пред депутатите от новото 46-ото Народно събрание. Нейната реч бе набелязала като фокус Служебния кабинет.

„Предсрочните избори не излъчиха победител. Въпреки това честито на първите. Те поведоха при ниска активност и явен натиск от Служебното правителство към ГЕРБ. Действията на Служебния кабинет издълбават още разделение в обществото. Вместо да се разреши, политическата криза се задълбочи. Днес сме свидетели на блокаж на цели държавни системи“, заяви Атанасова.

Тя подчерта, че Коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде силна и конструктивна опозиция.

„Нашият опонент ще бъде хаосът, безидейността и безотговорността. Ние не разчитаме изборите като победа за партия, а предизвикателство, което изисква от нас възстановяване на диалога и формиране на единство. Загрижени сме, че в приоритетите на ИТН са пропуснати важни предизвикателства. За нас това е симптом да не се отчитат очевидности, които са важни за обществото. Личи, че сложната задача, която постави народът пред системата, няма да бъде решена и в това Народно събрание.

След провала на предния парламент, сме изправени пред това страната да се управлява от мнозинства по интереси и никой да не поема отговорност. Такива правителства завършват с крах, а сметката плащат българите. ГЕБР няма да подкрепи подобно правителство. Ние сме държали да носим отговорност.

Управлението ще бъде поставено пред конфронтацията в обществото.

Ние ще сме опозиция, защото няма как да подкрепим неолиберална програма, която се фокусира в национализацията на ББР. На онези, който се заблуждават, че това е тяхна политика, ще кажа, че това е отминала политика от миналия век.

Казвам това със самочувствието на хора, които в добро за икономиката време, водеха пестелива финансова политика.

Предизвикателствата ще продължат. Буквално беше провалена ваксинацията на населението, това е най-тежкият удар, който нанесохте. Уволняват се хора в най-важните болници в страната, призвани да лекуват. Пенсиониран бе проф. Кантарджиев. Това са примери за деструктивни методи на Служебния кабинет.

Ние сме готови да водим диалог. Декларираме това, защото винаги сме водени от убеждението, че демокрацията се води от добрия политически диалог. Ние сме убедени, че работата ни е да възприемем всички гледни точки и да намерим пресечни линии между тях. Въпреки омразата дано надскочим реваншизма и отмъщението, защото пред България има трудности, които изискват смелост", каза Атанасова.

След словото ѝ Зайкова коментира, че е учудена от направения анализ от страна на ГЕРБ за Служебния кабинет и програмата на ИТН, в която нямало предложения за развитието на България, а само критики.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK