Десетметрова мартеница с метла окичва кметството в Струмяни

снимка: infomreja.bg, архив

Баба Марта пристига в сградата на община Струмяни, „яхнала” метлата, за да измете всички лошотии и даде ново, чисто начало на хората на общината. Идеята е на пенсионерския клуб в Струмяни, които всяка година „закичват” сградата като тази година към огромната червено-бяла мартеница ще поставят и „метла”.

Весела група от пенсионери, между които и Баба Марта, придружени с оркестър, раздават ръчно изработени мартеници като започват от кмета на общината, преминават през детската градина и с радост отиват и при жените от Дома за възрастни хора с психични разстройства и защитените жилище в Раздол.

Стана традиция в общината всички учреждения, читалищата и клубовете да изработват сами мартеници, които са уникални.

Баба Анче от Илинденци закичва всички деца от детската градина, пенсионерският клуб посещава детската градина, а в Илинденци децата  пресъздават вековния заровски обичай „Лястовичка”.

Червено-бял конец персонално ще върже на всички самодейци и кметът на община Струмяни Емил Илиев за празника им, но на трети март, когато успоредно с националния празник се организира общински празник на самодейците, където  ще бъдат раздадени отличия на изявени групи самодейци и ръководители на състави от Игралище, Никудин, Илинденци, Струмяни, Микрево и общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK