Десетки вярващи от Балдево на Благовещение запалиха свещи и се помолиха за здраве

Снимки: Личен архив

Днес за големия християнски празник Благовещение църквата „Св. Димитър“ в малкото горменско селце Балдево се изпълни с десетки миряни.

Освен свещи за здраве всички се помолиха и за благоденствието на всички жители от селото.  

Църквата е една от най-добре поддържаните в региона. Много грижи  наред с църковното настоятелство за поддръжката на храма полага и кметицата на селото Илиана Гюрнева.  

Според църковния карендар днес християните отбелязват един от най-големите църковни празници – Благовещение.

Библията за този ден говори, че Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.  Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде и нещо – зелено коприва, спанак, лапад. На този ден от постите е разрешена риба. Традиция е да се приготвя рибник – риба с ориз.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината, а имен ден празнуват всички с имена Благовест, Благовеста, Благой, Евангелия и техните производни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK