Десетки си взеха последно сбогом с Жорж Ганчев

Снимки: БГНЕС

Популярният общественик, известен с атрактивния си изказ, почина на 79 години

Последно сбогом с политика Жорж Ганчев си взеха десетки интелектуалци, спортисти и публични личности, изпълнили до краен предел столичния храм „Света София“, предаде репортер на БГНЕС.

Популярният общественик, известен с атрактивния си изказ, почина на 79 години. В политическата си биография Ганчев се кандидатира за президент, беше народен представител, български и британски фехтовач, театрал, кинодеец и писател.

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (известна още като БББ). Неин председател е до 1996 година.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур.

Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

„Жорж Ганчев ще бъде запомнен с това, че колкото лесно се говореше с него, толкова и трудно допускаше до себе си, комплексно гледаше на всеки, който се допреше до него.Той се оказа в особена среда, когато му взеха името на Българския бизнес блок“, спомни си финансовия експерт Кольо Парамов, който се кандидатира заедно с Жорж Ганчев през 2016 г. на президентските избори.

„За да запомниш Жорж Ганчев в целия му ръст, този 2-метров ръст, като интелектуалност, като можене, знание, трябва много сериозно личностно поведение в персонален план, за да може и той да те оцени подобаващо“, заяви още Парамов.

„Жорж Ганчев искаше да възроди национално-историческия дух на българите“. По този начин го е запомнил и бившият депутат проф. Александър Томов.

Според него Ганчев не е отстъпил на принципите си, въпреки че е останал изолиран и в някаква степен неразбран.

„В последните месеци лекарите го молеха да остави китарата и контакта с хората. Може би в това беше неговата сила. Примерът му е, че българският дух не трябва да бъде потъпкван и пренебрегван. Неразбран, но духовен, мащабен, неподвластен на конюнктурата, желаещ да промени много неща“. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK