Десетки представители на местни читалища и занаятчии се включиха в „Панагия - Въздигане на хляба“ в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Десетки представители на местни читалища и занаятчии се включиха в днешния празник „Панагия - Въздигане на хляба“ в Кюстендил. Официалният старт на празника беше от 10 часа днес, а от 12 беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие.

И тази година на „Панагия“ не липсваха красиво украсени щандове, много баници, погачи, зелници и сладки изкушения. Изданието се провежда за 9-та поредна година, като старта му беше даден вчера в село Соволяно, където беше замесен богородичен хляб. Там майки на дъщери предадоха традицията по замесването на хляба, който днес беше раздаден за здраве сред присъстващите.

И този път не липсваха атракции на празника. Малки и големи имаха възможността да се научат как се замесва хляб, технология по приготвянето на тестото и много други тънкости в занаята.

Впечатление направи и поставен слънчев колектор за изпичане на хляб в центъра на Кюстендил. Инициативата е на читалище „Зора 2003“ и клуб за авангардни технологии „Зодиак“, които представиха технология за печене на хляб на слънчева енергия.

Инструктор на уникалното съоръжение, което се нарича слънчев концентратор, е инж. Христофор Скандалиев.

"В момента температурата е около 180-190 градуса. Може да се качи и до 200 градуса. Вече сме извършили тестове и това е наистина едно ново изобретение“, коментираха инициаторите на идеята.

Празникът "Панагия - Въздигане на хляба" беше съпроводен с множество фолклорни изпълнения и изненади за всички присъстващи, а уникалното изложение на тестени изделия ще продължи през целия ден.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK