Без такса за преминаване на "Дунав мост" искат жителите на Русе

Снимка: БГНЕС

Жители на Русе направиха петиция, с която настояват да се прекрати практиката да се заплаща такса "мост" при преминаването на автомобили по "Дунав мост", съобщи БНТ.

Само за един ден петицията е събрала над 140 подписа. Кампанията продължава активно в интернет.

Акцията е провокирана от предложението на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура, която предвижда колите с гюргевска регистрация да не плащат такса, когато преминават "Дунав мост" в посока Гюргево-Русе. Очаква се решението да бъде гласувано от румънското правителство този месец.

Авторът на петицията е русенецът Левен Колев. Той настоява българските власти да предприемат реципрочни на румънските намерения действия.

Към момента жителите на Русе заплащат по 4 лв. на излизане от България, а при излизане от Румъния се заплаща по 3 евро, след като цената за преминаване на моста от Румъния към България от вчера беше повишена с 1 лея и вече е 14 леи.

"Смятам, че така е редно и хората от два съседни града трябва да пътуват свободно без да се ограничават с множество такси. Все пак живеем в граничен регион и често пътуваме до Гюргево и Букурещ. Трябва двете съседни държави да сме по-отворени едни към други, трябва дори да си знаем езиците, защото Русе и Гюргево са два партньорски града", обясни Колев.

Жителите на Русе подкрепят идеята на съгражданина си. Според тях таксата за преминаване на Дунав мост е трябвало да отпадне отдавна.

Петицията ще бъде отворена за подписи до края на месец февруари, след което ще бъде внесена в правителството и при омбудсмана.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK