Десетки хора отбелязаха 22 години от Дупнишките барикади

Снимки: ПП ГЕРБ - Дупница

Десетки дупничани се събраха на пл. „Демокрация“, за да отбележат навършването на 22 години от Дупнишките барикади. През 1997 г., след многохилядни протести, пада правителството на БСП и Жан Виденов. Хилядите жители на Дупница също дават своя принос за демократичните промени в България и удържат на натиска, като в продължение на денонощия блокират международния път Е-79, както и железопътната линия.

Годишнината за пореден път уважиха кметовете на Дупница и Сапарева баня - инж. Методи Чимев и Калин Гелев, зам.-кметът на Дупница Крум Милев, председателите на общинските съвети на двете общини - Емил Гущеров и Йордан Куйов, д-р Матей Попниколов и Йордан Йорданов от ръководството на ГЕРБ - Дупница, съветници и граждани.
Част от подкрепилите активно протестите през 1997 г. също бяха на днешната годишнина.

"Вие сте хората, които посочихте правилния път на България. Ние сме тези, които трябва да продължим да го следваме. Историята е тази, която ще покаже дали днешните времена са по-добри или не, но Дупница заслужава да има такъв монумент, който скоро ще бъде изграден", заяви пред събралите се общинският председател на ГЕРБ – Дупница Ивайло Константинов.

През 2016 г., по инициатива на Константинов, общественици и политици учредиха сдружението „Духът на Дупница“. Сдружението се зае със задачата да изгради паметник на Дупнишките барикади. Проектът е изработен от бившия кмет на Дупница и настоящ общински съветник от ГЕРБ архитект Асен Пилев. Средствата за изграждането на монументалния символ са от дарения, като най-голямото направено е от Ивайло Константинов.

Мемориалът представлява разчупена стена с разположени в центъра железни пръти, наподобяващи барикада. Погледната отгоре конструкцията наподобява криле на птица. Към монумента ще води подстъп от павета, а от едната страна ще бъдат издигнати пилони за знамената на Община Дупница, България и Европейския съюз.

На стената ще бъде разположена гранитна плоча с надпис „Знак на признателност към Дупнишките барикади, допринесли за установяване на демократичните процеси в България“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK