В Гоце Делчев откриха единствения в страната храм "Свети Лука"

Снимки: Личен архив

Депутатите от Гоце Делчев Богдан Боцев и Димитър Гамишев, кметът на общината Владимир Москов, заместник-кметът Валери Сарандев, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, десетки дарители и строители два дни бяха сред стотиците миряни от Неврокопско, които присъстваха на всички служби по случай откриването на единствения храм в България, носещ името на свети Лука.

Новата християнска обител в Гоце Делчев - храм „Св. Лука - архиепископ Кримски и Симферополски“, бе открита в приземния етаж на новостроящата се църква "Рождество Христово" в Гоце Делчев. Храмът е част от черквата, която се строи вече 18 години в така наречения "Нов квартал" на града. 

Стотици миряни и през двата дни присъстваха на водосвета, великата вечерня и светата литургия, отслужени от Неврокопския митрополит Серафим, Врачанския митрополит Григорий и игумена на Рилския манастир - епископ Евлогий. 

„За мен, като част от екипа на кмета Владимир Москов в продължение на години, откриването на храма е събитие, което приемам лично. Щастлив съм, че с общи усилия, много сили и вяра, успяхме да съградим този прекрасен храм“, написа в личната си страница във фейсбук депутатът Богдан Боцев.

Строителството и довършителните работи в новоизграждащата се църква "Рождество Христово" в Гоце Делчев обаче продължават и миряните от града и региона се надяват тя също скоро да бъде официално открита. 

Баба Атлаза Щерева от настоятелството на храма продължава своята апостолска дейност за събиране на дарения за довършване на най-големия храм в Гоце Делчев и региона - "Рождество Христово".

Първата копка на храма в "Новия квартал" на Гоце Делчев бе направена на 1 септември 1999 г. от покойния митрополит Натанаил. Идеята да построят храм в квартала дойде от самите местни жители, след като преживяха изключително тежко смъртта на няколко млади съкварталци. 

Силната вяра на местните хора доведе именно до решението с построяването на светата обител да се спре лошата поличба. 

От онзи момент досега живеещите в този гоцеделчевски квартал хора са сплотени от силната си вяра и продължават да помагат кой с каквото може църквата "Рождество Христово" да бъде завършена.

Хората няма да забравят и святото и апостолско дело на баба Атлаза Щерева, на покойната баба Мария Бутракова и на всички, които през дългите години на строежа буквалтно дадоха част от себе си и посветиха години от живота си за набиране на дарения, лев по лев, за да направят възможно откриването на храма "Свети Лука" в приземния етаж на църквата. 

Това събитие се превърна в истински празник не само за жителите на квартала, а и за целия град и регион.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK