Обществеността в Гоце Делчев отбеляза 145 години от рождението на своя патрон

Снимки: Община Гоце Делчев

145-годишнината от рождението на патрона на град Гоце Делчев отбелязха вчера жители на града, който с чест от години носи името на Гоце Делчев.

Пред паметника на имения войвода се преклониха представители на подраствощото поколение от всички училища, кмета на общината Владимир Москов, църквата, представители на партийни организаци, МВР, общински съветници и други.

Ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев всяка година припомня на обществеността за личността и героизма на Гоце (Георги Николов Делчев), който остава завинаги в историята на България като един от най-видните български революционери.

Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, Гоце Делчев освен че в историята на България остава като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство след Берлинския конгрес, той е и пример за подражание и патриотизъм на хората от целия Пирински край. 

Думите на войводата „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите”, носят своето пророческо послание и в наши дни.

На церемонията присътваха ръководството на общината, представители на институции, неправителствени организации и политически партии, както и представители на всички учебни заведения. 

Веднага след тържественото полагане на венците пред паметника на войводата в Общинския исторически музей бе открита уникална тематична изложба, посветена на годишнината от рождението му, към която голям интерес проявиха всички училища, общественици и жители на града. 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK