Швейцарска фондация откри първия старчески дом за магарета край гоцеделчевското село Баничан

Кметът Владимир Москов с магарето Марко, оставено в приюта от собственика му Ангел Къшев от Ново Лески, снимка: Infomreja.bg

Първият приют в България за магарета, които заради напредналата си възраст не могат да изпълняват тежките си задължения в полето и в балканската част на региона, бе официално открит днес край гоцеделчевското село Баничан. 

Приютът, който носи името "Долината на магаретата", е разположен върху 250 декара площ, част от които вече са купени и придобити от българското представителство на швейцарската фондация, както и наети от общината терени чрез концесионен договор за срок от 10 години.

Българското подразделение на швейцарската организация за защита на животните “Ветеринари в действие” е изградило наистина уникално съоръжение, състоящо се от три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура, което може да приюти около 60 магарета, а при нужда капацитетът му бързо може да бъде увеличен до 200 магарета.

"Паркът „Долината на магаретата” няма да е със статут на атракция. Той е затворен, но за предварително заявени групови посещения, най-вече от деца и ученици, винаги бихме се отзовали както той да бъде разгледан напълно безплатно, така и да разкажем за нашите идеи и грижи за възрастните животни, които от самото си раждане са работили непрекъснато. Наистина след пределната възраст, когато изнемощеят също като хората, те имат нужда от почивка и спокоен живот, каквато е и нашата цел. Магаретата в България са изчезващ вид, защото от съвсем ранна възраст собствениците им ги кастрират и по този начин се спира тяхното развъждне", заяви ветеринарният лекар Марио Дърпатов, който е един от водещите ветеринари в Гоце Делчев и в новия приют. 

Доктор Дърпатов сподели още, че в момента в "Долината на магаретата" се отглеждат 17 възрастни животни, всяко от тях си има име и всички са дарени от благородните им стопани, които предпочитат животът им да не свърши в екарисажите, на полето или в балкана, а те да бъдат в приюта под грижи и лекарски контрол на специалисти. Това би удължило живота и старините им. 

"В действителност ние се грижим за близо 217 стари магарета от общините Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев, които на този етап се намират при техните собственици, но се надяваме един ден те да решат да ги доведат тук, при нас. Ние не ги купуваме, но обмисляме и такива варианти чрез спонсори", поясни още д-р Дърпатов.

Досега проектът за прокарването на инфраструктурата от старото село Баничан до приюта, както и построяването на помощни помещения и магарилници е глътнал около половин милион лева. Предстои строителство на лечебница, още помещения и разширяване на магарешкия санаториум.

„В "Долината на магаретата" работят 9 гледачи, както и ветеринарен лекар. Всички те са преминали курс на обучение от швейцарски специалисти. Стремежът на “Ветеринари в действие” е да осигури дом за стари, немощни или ненужни магарета. Имаме и обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона. На този екип му предстои да проучи и установяване на стари магарета и в община Сатовча, които да бъдат доведени и настанени при нас", допълни още ветеринарният лекар. 

"Тук съм днес, за да присъствам на откриването на приюта. Аз съм от хаджидимовското село Ново Лески и преди няколко месеца дарих нашия Марко на приюта. Разделих се с животинчето със сълзи, защото го гледахме буквално от бебе. Повече от 20 години ни беше верен помощник и сега синът ми и аз често минаваме да го видим. Трудно човек се разделя, макар и с животно след толкова години. Марко бе част от семейството ни и ние със съпругата ми ще го навестяваме в приюта често", сподели бившият собственик на Марко, Ангел Къшев. 

За официалното откриване на санаториума за пенсионираните вече магарета, което бе направено по всички канони - с водосвет, кетъринг и музикална програма, от швейцарския офис пристигнаха невероятните Мая и Бернхард, както и много кметове и общински съветници от община Гоце Делчев, начело с градоначалника Владимир Москов. 

Сред гостите на откриването бяха и част от дарителите. Всички останаха възхитени от направеното дотук и поздравиха целия екип на "Долината на магаретата" за хуманната идея и за полаганите грижи за възрастните животни, които вече са изчезващ вид не само в България. 

 

Ангел Къшев от Ново Лески вече е оставил магарето си Марко в новия приют, но често му ходи на свиждане, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Заместник-кметът на Гоце Делчев Богдан Боцев, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Гербери23:47 - 29.09.2016
Ей мърши гербаджийски вземете помислете за народа а не за магарета и имигранти мамицата ви мръсна!!!!!!!!
Kormidovliq21:15 - 29.09.2016
Goce Delchev gordosta na magaretata a za magaricite da ne govorim...Samo s magaretata moje da stane izvesten s drugo nqma s kakvo.
опа16:03 - 29.09.2016
От доста време е открит магарешки приют адреса в Гоце Делчев му е Христо Ботев 19.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK