Спира пръскането по въздух в Гоцеделчевско, коригират картите и сроковете за уведомления на пчеларите

Снимка: Infomreja.bg

Самолетите, които от четвъртък миналата седмица са базирани на летището в Гоце Делчев и изпълняват поръчка по националната кампания за третиране с препарати местности в Гоце Делчев и съседните общини Гърмен, Хаджидимово и Сатовча против комарите за ограничаване на заразите от нодуларен дерматит, преустановяват пръсканията до второ нареждане.

Спешно ще бъде поискано от Министерството на земеделието и храните, както и от възложителя на поръчката - Българската агенция по безопасност на франите, чрез коригиране на допуснатите до момента пропуски да се стигне до стриктното спазване на сроковете за уведомление на пчеларите съгласно чл. 5 и чл. 9 от Наредба № 15 от 08.04.2004 г., които касаят мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Това решиха днес на проведена в Община Гоце Делчев среща, инициирана от кмета Владимир Москов, между отговорните институции и пчеларите от района, които от събота протестират заради сигнали за много умрели пчели вследствие на третиранията по въздух с отровния препарат ципарматрин.

На срещата присъстваха д-р Атанас Григоров - началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, д-р Веселин Филипов, който отговаря за пчелите в ОДБХ, началникът на ветеринарната служба в Гоце Делчев д-р Емил Боцев, както и около 20 пчелари от местното пчеларско сдружение. 

И двамата експерти от ОДБХ-Благоевград признаха, че действително са допуснати пропуски относно спазването на наредбата на МЗХ, а пчеларите се оплакаха, че не са били уведомени в законовия срок, който е 5 дни преди пръсканията, както и че не са получили инструкции за предпазните мерки, които трябва да се вземат, за да запазят пчелините си. 

На срещата присъстваха и пилоти от авиокомпанията, изпълняващи поръчката. Те заявиха, че джипиесите, монтирани на летателните машини, показват  населените места и пръскането върху тях се изключвало автоматично, с което се опитаха да опровергаят твърденията за неспазен от тях периметър за преустановяване на третираните местности с препарати на 800 метра от населените места. 

"Пчелните ни семейства са разположени предимно в населените места и попадат точно в забранителния периметър от 800 метра, който е далеч по-малък между населените места в нашия регион. 73 села в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча са буквално едно до друго, така че пръскането с препаратите трябва да се извършва основно в гористите и планинските местности", бяха категорични пчеларите. 

"Няма да допусна да се прави нещо, което нарушава закона", бе категоричен от своя страна кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Той подчерта, че няма да разреши третирането с препарати по въздух, докато не бъдат извършени корекциите и докато процедурата не започне да се спазва стриктно според указанията на въпросната наредба.

Д-р Атанас Григоров наблегна на факта, че ситуацията е екстремна и трябва да се споразумеят всички страни, за да се продължи пръскането против комари и всякакъв вид кръвосмучещи насекоми, което е важно за ограничаването на заразния нодуларен дерматит. Той допълни, че регионът е най-силно засегнат от заразата, която е унищожила над 900 говеда. 

На пчеларите бе предложено на големите пчелини да се поставят сигнални уредби, които да кореспондират със самолетите, за по-малките пчелини в часовете на пръскане около тях да се запалва огън или да се поръчат тензухени покривала, за да се избегне затварянето на кошерите и умирането на пчелите в тях заради високите температури, като по този начин им се осигури пространство в часовете на третиране. 

Пчеларите представиха и факти, които според тях доказват, че използваният за пръскане препарат е силно отровен и тотално унижова пчелите им. Агрономът и бивш председател на Поземлената комисия в Гоце Делчев Костадин Радонов съобщи, че преди дни мел с метла умрели пчели на пчелина му в Мусомища. Никой друг от присъстващите на срещата пчелари не сигнализира за подобен прецедент.

"Добре, че спряхме навреме самолетите, иначе досега и нашите пчели щяха да са измрели", коментира пчеларят Димитър Джогданов, който  заедно с другия представител на Инициативния комитет на протестиращите пчелари заяви, че с цената на всичко ще спрат третирането с отрови, за да запазят  пчелините си. 

Пчеларите от Гоцеделчевско остават в стачна готовност, докато не им бъдат дадени гаранции за спазването на закона и защитаващата ги наредба на МЗХ.

"Искрено съчувствам и се извинявам на животновъдите, с които сме в един бранш и по никакъв начин няма да допусна противопоставяне помежду ни. Затова сезирахме институциите, за да можем да постигнем консенсус. Благодарни сме на кмета Москов, че макар и в почивните дни реагира много бързо и резултатът от това е налице", заяви общинският съветник от ДПС Салих Буковян, който изтъкна, че една от многото му професии е пчеларството.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK