Млада прабаба се радва на 6 деца, 8 внуци и 4 правнучета

Красимира Николова от с. Жабокрът, снимка: Личен архив

Красимира Николова от с. Жабокрът е на 68 години и не си и помисля да се почувства остаряваща. На поредния Празник на зелника в родното си село тя беше сред победителки в атрактивното състезание, което не е изненада за никого, защото нейните зелници  са прочути отдавна.

Пременена в автентична народна носия, тя с гордост показва  своите кулинарни майстории  и се представя с  тях  на какви ли не празници  в селото и в града – фамилни, читалищни,  пенсионерски, приятелски. Прави го със  сърце, както всичко, с което се захване. Сред най-активните членове е на читалище „Съгласие“ в селото, където пее в женската фолклорна група „Славей“.

Красимира е  родила, отгледала и изучила шест деца – трима сина и три щерки, които  са й се отплатили с 8 внучета, а те пък  - с  четири  правнучета, засега. Това е жена, която заслужава званието майка-героиня. Имаше някога и такива звания, които носеха скромни привилегии, но най-вече изразяваха признателността на обществото за такъв безценен принос към него.

Днес звания няма, няма и привилегии – ни скромни, ни никакви. Но шест български деца са си шест български деца! Това е привилегията – да ги имаш  и да ги направиш хора!

Преди десетина години е  загубила съпруга си. Останала е да се бори сама с живота   и да се справя с достойнство с  всичките му предизвикателства  със своите  крехки, а всъщност така жилави  женски сили, каквито едва ли някой мъж има.

Гордее се с това, което прави,  и не чака звания и признания.  Почетните й звания са нейните шест  деца и новите зелени филизи, които израстват  от  фамилното дърво. Каквото прави, го прави за другите – цял живот е било така.

Прави го всеотдайно, скромно, безшумно. Стъпила здраво на земята, тя всъщност гордее с честния си, полезен  и пълноценен живот. Тя е истинска. За колко хора „по върховете“ може да се каже това?!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK