Парното скача със 7%, токът - с 2%

Снимка: Infomreja.bg, архив

Средната цена на ел енергията поскъпва с 2.03%. За ЧЕЗ повишаването е с 1.75%. За електроразпределителното дружество ЕВН 1.82%, а за ЕНЕРГО-ПРО 2.78%. Това стана ясно на извънредна пресконференция на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов, съобщава News.bg.

Средната цена на топлинната енергия скача със 7.33%, за топлофикация - 7.46%, за ЕВН Топлофикация Пловдив - 0.94%, за Енерджи Варна - 4.89%. Цената включва едновременно и цената на електроенергията и мрежовите услуги. Увеличението за крайните потребители на природен газ ще бъде в рамките на 6.5%.

Цени на дружествата от сектор "Топлоенергетика" - Топлофикация София - 7.33%; ЕВН Топлофикация - 7.46%; Топлофикация Плевен - 15.19%; Топлофикация Бургас - 17.12%; Веолия Енерджи Варна - 4.89%; Топлофикация Враца - 5.42%; Топлофикация ВТ - 2.89%; Топлофикация Разград - 7.45%; Юлико-Евротрейд - 23.58%; Овергаз Мрежи - 11.13%; Топлофикация Русе - 6.73%; Топлофикация Перник - 7.01%; Топлофикация Сливен - 3.36%; Топлофикация Габрово - 0.10%;

Изменения общите цени за бита на тока - ЧЕЗ - 1.75%; ЕВН - 1.82%; ЕНЕРГО-ПРО - 2.78%; ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ - 3.52%.

Междувременно пред сградата на КЕВР тече протест срещу решенията на енергийния регулатор. Представители от Изпълнителното бюро на Софийската градска организация на БСП-София и жители на столицатанегодуват пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране в София.

На последното обсъждане на цените на тока и парното в КЕВР граждански сдружения поискаха от председателя на държавния регулатор Иван Иванов да насрочи извънредно заседание на комисията. Това се случи след като стана ясно с колко ще поскъпне цената на природния газ. Иванов обаче отказа с аргумент, че комисията не може да определя цени на доставка на границата на страната.

Така очакванията за поскъпване на тока бяха с около 2-3%, но преди да е ясно увеличението на цената на природния газ. Енергийните дружества поискаха скок между 5 и 16 на сто.

Шефът на КЕВР обясни, че цената включва едновременно стойността на електроенергията и мрежовите услуги. Другите компоненти в цената за капацитет, пренос и такси практически не се променят.

Иванов изтъкна по-повод високите цени на топлоенергия, че Комисията за енергийно и водно регулиране не може да определи цената на един енергоносител, който е вносна енергийна суровина за страната и идва с висока цена на входа на Република България.

Ако доставчикът "Газпром експорт" намали тази цена, респективно КЕВР ще отрази намалението в цените на топлинната енергия, отбеляза Иванов.

В последните девет месеца от формулата, с която се изчислява цената на природния газ се отчита един девет месечен предхождащ период, свързан с цената на суровия петрол за бренд, който се повиши с 38.5% на световните пазари. Към момента цената остава много висока, която е малко над 79 долара за барел. КЕВР следи динамиката на цената на международните пазари. Надяваме се да има обратен тренд, цената да започне да намалява и хората ще разберат нашето решение след три месеца, ако има такава тенденция, отчете Иван Иванов.

Топлата вода и топлинната енергия се използват единствено от 15% от населението. В малките градове и села хората използват за отопление дърва, въглища и електрическа енергия. По думите му най-важният показател е цената на електрическата енергия. Цената на електрическата енергия в последните 3 години неизменно се стремим да бъде минимално увеличена, каза още той.

КЕВР използва всяка възможност, която й дава закона и подзаконовите нормативни актове, за да приеме решение в полза на бизнеса и на българските граждани. В същото време не трябва да се допуска до стигането на тежки финансови затруднения на енергийните дружества, призова Иванов.

Той припомни, че преди 3 години, когато е поел КЕВР, НЕК е бил в технически фалит с близо 800 милиона лева задължения. Сега НЕК е с позитивен баланс.

КЕВР определя цените въз основа на няколко принципа: цената трябва да е в строго; съответствие със закона и подзаконовите актове; цената трябва да бъде прозрачна; повишенията трябва да бъдат балансирани; цената трябва да бъде справедлива, за да не бъде натоварван, който и да е сегмент в България; цената трябва да бъде устойчива.

Пример за устойчиви цени са цените на електрическата и топлинната енергия в рамките на 12 месеца не бяха променяни. Иванов отбеляза, че цената на задълженията към обществото се намалява със стотинки, под 1 лев (50 стотинки), а що се касае до микса, до голяма степен участниците в микса се запазват такива, каквито са били през миналия ценови период. Промяната в закона ограничи участието на производители с висока цена за регулиран пазар.

Той отчете, че е прекалено силна динамиката на международните пазари и подчерта, че за него е важно, което са решили, защото всичко е в интерес на българските граждани.

В края на юни стана ясно, че 10.81% ще е увеличението, което КЕВР определи за цената на природния газ на "Булгаргаз". От дружеството поискаха 18% увеличение. Шефът на държавната комисия Иван Иванов увери пред медиите, че комисията използва всеки един механизъм, с който да защити обществения интерес и интересите на бизнеса.

По-рано от БСП поискаха оставката на шефа на КЕВР. По думите на Корнелия Нинова сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна от началото до края.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK