Извънредното положение в страната - до 13 май

Снимка: БГНЕС

"За" предложенията гласуваха 122 народни представители, "против" - 47 и "въздържали се" -7

Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на извънредно заседание на законодателния орган.

Народните представители гласуваха на две групи в пленарната зала и между гласуванията им имаше 30 минути. "За" предложенията гласуваха 122 народни представители, "против" - 47 и "въздържали се" -7, с което то бе прието. Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха удължаването.

13 народни представители от ДПС гласуваха "за". 4-ма депутати от "Воля" и 3-ма от независимите народни представители също подкрепиха удължаването на извънредното положение.

47 народни представители от ПГ на "БСП за България" гласуваха "против", а 7 се "въздържаха".

От "Обединени патриоти" предлагаха извънредното положение да бъде удължено до 30 април. Подобно предложение имаше и от страна на ПГ на "БСП за България". Пленарната зала отхвърли и двете предложения.

Припомняме, че извънредното положение бе гласувано от Народното събрание със срок от 13 март до 13 април. Тази седмица от Министерски съвет поискаха от депутатите да гласуват:

  • актуализация на бюджета
  • удължаване на извънредното положение с един месец до 13 май

И двете бяха остро разкритикувани днес от държавния глава Румен Радев в обръщение към народа, което пък предизвика и гневната реакция на премиера Бойко Борисов, който предизвика президента да наложи вето, като така щял да изкара хората на смърт.

Държавният глава Румен Радев вече наложи веднъж частично вето над Закона за извънредното положение, което депутатите подкрепиха

От Оперативния щаб за борба с разпространение на коронавирус инфекцията предупредиха също тази седмица, че всъщност пикът на заболяването се очаква втората и третата седмица от април месец, т.е. около Великденските празници. Инфектираните с коронавирус в национален мащаб днес достигнаха 485, жертвите на инфекцията са 14. И в момента 189 от заболелите се намират в болница, а 20 от тях са в интензивен сектор и интубирани. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Корона вирус21:37 - 03.04.2020
Докога ще ги търпим тия идиоти
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK