Депутатът Радослава Чеканска с питане към регионалния министър! Отпускат средства за пътя Дупница – Самоков

Снимка: ПП ГЕРБ

Питане към регионалния министър Петя Аврамова отправи на днешния петъчен парламентарен контрол народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска. Депутатът от Дупница постави като въпроси: кога ще бъдат стартирани строително-монтажните работи на пътя ІІ-62 Дупница – Самоков, осигурено ли е финансиране и на каква стойност е то. Чеканска попита и какви са сроковете за изпълнение на обекта.

„Пътят ІІ-62 Дупница – Самоков е основна пътна артерия по това направление, през него има интензивен и тежкотоварен трафик, и затова е от огромно значение техническите характеристики на пътя да отговарят на съвременните изисквания за товароносимост и безопасност на движението. Същевременно пътят е в много лошо състояние и средствата по текущо поддържане вече не осигуряват трайно подобрение на компрометираните участъци“, посочи Радослава Чеканска.

От отговора на министър Аврамова стана ясно, че е осигурено финансиране за рехабилитация и реконструкция на второкласния път ІІ-62 о.п. Кюстендил – о.п. Дупница – Клисура – Самоков в участъците от км 42+263 до км 78+633. Общата им дължина е 32,5 км и попадат в областите София и Кюстендил. Пътят е разделен на два лота - Лот 27 „път II-62 Дупница – Клисура“ и Лот 28 „път II-62 Клисура – Самоков“. Една част от финансирането се осигури от Оперативна програма „Региони в растеж“, а друга - от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. 

За участъците са подписани договори за безвъзмездна финансова помощ от 18 февруари т. г. Стойността на договора за участъка между Клисура и Дупница е 11 691 391 лв. За отсечката Клисура – Самоков стойността на договора е 16 295 816,60 лв. Срокът на договорите за безвъзмездна финансова помощ е 24 месеца.

„Приключила е тръжната процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи“, подчерта министър Аврамова и обясни, че за Лот 27 има жалба в Комисията за защита на конкуренцията и се очаква нейното решение. За Лот 28 предстои подписване на договор с избрания изпълнител.

С ремонта на път II-62 ще се подобри достъпът до гр. Самоков и курортния комплекс „Боровец“, което от своя страна ще стимулира развитието на туризма и бизнес средата в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK