Депутатът Иван Ибришимов: Прекратяването на ражданията в общинската болница в Дупница е недопустимо

Снимка: Личен архив

Прекратяването на ражданията в общинската болница в Дупница е недопустимо. Неуместен е мотивът за нерентабилност на дейността и не бива с методите на сухата математика да се взимат решения, касаещи здравето и живота на хората.

Това обяви депутатът от БСП, Иван Ибришимов по повод намеренията на ръководството на здравното заведение да бъде затворено родилното отделение.

По негови думи в годините на прехода са затворени много предприятия, училища, дейности, а сега е на път да се затвори вратата на мястото, откъдето тръгва животът.

„Апелирам към кметския екип и към Общинския съвет, като принципал на болницата, която е общинско дружество, да се съберем на спешна среща и да обсъдим възможните мерки за предотвратяване на обявеното намерение. Смятам, че проблемът трябва да бъде преразгледан и да се потърси оптимално решение, защото достъпното здравеопазване е сред основните права на хората“, обяви още Ибришимов.

Той е категоричен, че е възможно да се поиска информация за обявеното в края на миналата година решение на правителството да бъдат отпуснати 18 милиона лева като допълнителна субсидия за общинските болници.

„Уместно е да се помисли в посока, дали Община Дупница има вариант да дофинансира ражданията, като медицинска дейност в общинската болница, предвид социалната тежест на проблема. Въпреки, че парламентарната ни група в момента е извън Народното събрание, поради реакцията ни относно промените в Изборния кодекс, аз не мога да остана безучастен, когато става въпрос за съгражданите ми и продължавам да изпълнявам задълженията си като техен представител“, категоричен беше дупнишкият депутат.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, гражданско движение „Промяна за Дупница“ от вчера стартира петиция, чрез която категорично се обяви против решение да се спре дейността на Родилно отделение в общинската болница в Дупница.

 „Интересите на населението на региона са над личните интереси на частни болници и центрове. АГ отделение беше основно ремонтирано и реновирано през м. август 2016 г. със собствени средства на болницата и работи с отлични специалисти“, коментираха от гражданското движение „Промяна за Дупница“. 

Само преди ден беше обявено, че в срок до 6 месеца трябва да бъде закрито родилното отделение в общинската болница, тъй като то работило на загуба.

Прокуристката на здравното заведение Мария Иванова обяви, че отделение генерира повече разходи, отколкото приходи. През изминалата година в здравното заведение са родени общо 165 бебета, като по клинични пътеки на болницата са изплатени 34 хил. лв.

Според данните през изминалата година АГО към общинската болница е било на загуба с 60 хил. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK