Няма да има Велико народно събрание и нова конституция

Снимка: БГНЕС

„За“ проекторешението гласуваха депутатите от управляващото мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти“

Парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да поеме по пътя на свикването на Велико Народно събрание, което да изготви и приеме нова конституция на страната, предаде БГНЕС.

Напълно очаквано мнозинството не успя да събере необходимите 160 гласа, равняващи се на две трети от всички народни представители. „За“ проекторешението гласуваха депутатите от управляващото мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които събраха едва 111 гласа.  Колегите им от ВОЛЯ, които иначе подкрепиха внасянето на проекта с подписите си, се въздържаха.

Опозицията от „БСП за България“ и ДПС остана на твърдата си позиция, заявена много по-рано и не подкрепи идеята за нов основен закон на страната. „Против“ гласуваха и някои от нечленуващите в парламентарни групи депутати.

Мустафа Карадайъ: Предложението за нова конституция не отговаря на обществените нагласи

Като „поредния удар срещу демокрацията и държавността“ определи предложението на ГЕРБ за нова конституция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По време на дебатите в парламента той бе категоричен, че идеята за нов основен закон не отговаря на обществените нагласи, призовавайки да се спазва сега действащия.

„Уви, свидетели сме на погазване на Конституцията на Република България и законите на страната, и от председателя на Народното събрание, и от ГЕРБ в законодателството“, смята той. Карадайъ припомни и становището на Венецианската комисия, която изказа редица критики към проекта на управляващите.

Кристиан Вигенин: Проектът е курсова работа на осмокласник

От БСП разкритикуваха отсъствието на премиера Бойко Борисов от днешните дебати, който през месец август, когато в страната имаше активни антиправителствени протести, сам лансира идеята, възнамерявайки да бъде даден „рестарт на политическата система у нас.

„Понеже технологиите позволяват, предлагам да го включите на екрана, може би от джипката или някъде другаде“, пошегува се депутатът от левицата и заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин. Проектът за нов основен закон Вигенин пък определи като „курсова работа на осмокласник“, а пътят, който той извървя от предложението до депозирането му в деловодството на парламента като „жалък“.

Десислава Атанасова: Опозицията има шанс да получи оставката на премиера

Защитавайки идеята за свикване на Велико Народно събрание и нова конституция, юристът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която оглави така и не заработилата временна комисия, припомни намерението на премиера Бойко Борисов да подаде оставка, ако решението бъде прието.

„Нали искахте избори, предсрочни избори? Хайде, има шанс!“ – подкани тя опозицията да подкрепи проекторешението.

Според Атанасова идеята за нов основен закон не е дошла първо от управляващите, а от протестиращите граждани през лятото. Тя припомни, че темата е повдигана и от президента Румен Радев, който свика и кръгла маса с експерти, за да я обсъдят.

Юристът не се съгласи и с твърденията, че Венецианската комисия е дала критично становище за проекта. Според нея то е позитивно по промените, касаещи частта за Съдебната власт.

Искрен Веселинов: Конституцията не е свещена крава, може да се променя  

От „Обединени патриоти“ останаха на твърдото си становище, че нова конституция е необходима, но напомниха, че днешният дебат не е пряко свързан с нея, а насочен към провеждането на избори за Велико Народно събрание, което да я обсъжда и приеме.

„Хайде да си кажем как беше приета тази конституция. Беше създадена в началото на демократичния преход, а кой я прие – БСП, ДПС и едни отломки от СДС“, каза по време на дебата Искрен Веселинов, според когото приетите тогава текстове са целели да обезпечат „дългосрочното оцеляване на БКП“. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK