Свиленски: Да направим честен, прозрачен и легитимен избор на председател

Подобна кампания се провежда за първи път в БСП

„В момента сме в кампания за пряк избор на председател на партията. Кампания, която се провежда за първи път в БСП. Според нас няма абсолютна никаква причина да се провежда заседание на Националния съвет на партията“.

Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, предаде репортер на БГНЕС.

Свиленски опроверга появилата се днес по-рано информация, че само един човек не е достигнал, за да има кворум свиканият днес Пленум от т. нар. вътрешна опозиция. По думите му само 86 членове са присъствали днес, което може да се докаже от списъка, съхраняван в деловодството. Общо членовете на Националния съвет са 185, уточни Свиленски.

„Усилията на всички социалисти трябва да бъдат единствено насочени в провеждането на този пряк вътрешнопартиен избор на председател, неговата прозрачност, неговата честност, неговата легитимност. Не може да претендираме за честни избори в държавата, ако не можем да проведем честни и почтени избори вътре в самата партия. Не може да искаме държавата да си изчисти списъците от мъртви души, а нашите списъци да не бъдат изчистени“, смята той.

Свиленски защити от критиките Владимир Москов, изпълняващ длъжността председател, докато Корнелия Нинова се намира в предизборна кампания, отправени към него от членове на Националния съвет. „Не може да се отравят критики към човек, спечелил седем пъти мажоритарни избори от името на БСП. Критикуват го хора, които не са спечелили нито едни избори“, защити Свиленски кмета на Гоце Делчев и допълни: „Г-н Москов вчера в много откровено писмо до всички членове на Националния съвет призова, че сега не е моментът за свикване на заседание, а е моментът  за всички усилия за провеждане на прекия избор, както и че такова заседание ще има преди конгреса на 26 септември, тоест след преките избори за председател. Това беше призивът на г-н Москов, опитвайки се да успокои партията, да успокои членовете, които се вълнуват единствено от това да се съберат тук и да се направи опит за вътрешнопартиен преврат“.

„Дали тези неуспешни опити за свикване на Национален съвет са от полза за БСП?“, попита от своя страна съпартиецът му Румен Гечев. Според него голяма част от неговите другари са били подведени от външни сили, за да саботират „най-демократичния избор на председател“.

От своя страна Атанас Зафиров подчерта, че в партията и парламентарната група няма разделение, а линиите на различие са единствено в Националния съвет. Техните изразители пък били само една малка част от членовете му. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK