На следващите избори гласуваме машинно

Снимка: Infomreja.bg

"Ние сме длъжни да изпълним, това което пише в Изборния кодекс", обърна се Борисов към министрите

Министерският съвет прие решение, с което възложи координацията с Централната избирателна комисия по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание, вкл. и на процеса по придобиването на необходимите технически устройства за машинно гласуване, на заместник министър-председателя по чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

"Ние сме длъжни да изпълним, това което пише в Изборния кодекс", обърна се Борисов към министрите. 

Той обясни мотивите си: "Понеже много се упражняваха по тази тема, предлагам да приемем точката. Да похарчим няколко десетки милиони и да видим какви ще са резултатите. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем да има машинно гласуване", обясни премиерът. 

Все пак, министър-председателят отбеляза, че ще сме единствената държава в ЕС, която ще практикува такова гласуване. "Ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо. Но възлагам на вицепремиера Томислав Дончев, заедно с ЦИК - да го направим", категоричен бе Борисов.

От своя страна Дончев добави, че се работи по въпроса и всяка изборна секция ще е съоръжена с машина за гласуване. Борисов му заръча да се обмисли добре въпросът - защото изборите са парламентарни, а не президентски. "Хартия ще има ли, 12-13 000 машини трябват, къде ще ги държат...", попита той.

Томислав Дончев му отговори: "15 000 трябва да са машините, за да има резервни, трябва да се вземе решение кой от трите типа машини да бъде използван". "За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи - машинно и хартиено гласуване, това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия", каза Дончев.

"Щом искат машини, последните избори струваха 70 млн.лв.... И понеже казват "те са против", не ние сме "за" машинното гласуване и се включваме в общия хор на подкрепящите го", категоричен бе Борисов.

Подробности какви да са машините даде вицепремиерът Томислав Дончев: "Трябва да са нови и произведени за нас, в никакъв случай наемани, държавата трябва да ги притежава и да ги ползва за всички избори". 

"Възлагайте, купувайте мислете къде ще се складират, с охрана, как ще бъдат защитавани от кибератаки. Ние ставаме водещи по тази тема, гласувайки. Приемаме точката", каза в заключение Бойко Борисов. 

Малко по-късно в парламента се разбра, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не е в особен възторг от решението на МС да закупи 15 000 машини за машинното гласуване, защото така било записано в закона. Господин Борисов просто изпълнява закона, изтъкна тя.

Соцлидерката е недоволна, че в закона за държавния бюджет не са разписани средства за машините, както настояваха левите. Сега той поправя тази грешка с извънпарламентарни средства, коментира още Нинова. За нас машинното гласуване е червена линия за честността на изборите, отсече тя. /https://news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK