Депутатът Николай Бошкилов подозира ГЕРБ в опит за фалшификация на местния вот

Николай Бошкилов, снимка: Infomreja.bg, архив

Благоевградският депутат Николай Бошкилов преди дни бе избран за член и на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата

"Отмяната на машинното гласуване доказва за пореден път, че ГЕРБ и управляващата върхушка феодализират управлението на държавата. Ние обаче няма да позволим мачкане на опозицията и незачитане на правото на избирателите", заяви червеният депутат от Благоевградско, Николай Бошкилов.

"Искането за промени в Изборния закон, два-три месеца преди местните избори, цели объркване на хората и ги демотивира да участват активно във вота за местна власт. Казват, че машинното гласуване е скъпо. Не пресметнаха ли това преди евроизборите, когато бе решено, че на местния вот ще има 6 000 машини за гласуване във всички секции в страната", попита народният избраник Бошкилов.

"Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че ГЕРБ и коалиционните им партньори, се готвят за фалшификация на предстоящите избори, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава и ние последователно отстояваме въвеждането на машинното гласуване. Ако се отмени, то това неминуемо ще позволи да се извършват манипулациите в протоколите, които се нанасят от членове на секционните избирателни комисии. На последните избори лъсна точно тази измамна схема - видя се, че не машините грешат, а цели секционни комисии, които натаманяват резултата в полза на определана партия или кандидат. Няма друга европейска държава, която винаги преди избори да променя по няколко пъти изборното си законодателство", каза социалистът Николай Бошкилов.

Той припомни, че когато БСП напуснаха парламента заради промените в Изборния кодекс, самите управляващи гласуваха и приеха този изборен закон. "Какво налага няколко месеца преди местния вот да се променя. Явно се цели манипулация на местния вот, който се характеризира и със своята сложност", смята Бошкилов.

Благоевградският депутат, който вече е член и на Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, коментира и скандалния законопроект за домашните любимци. По настояване на Бошкилов и неправителствени организации, продстоят корекции в разглеждането на промените на второ четене в пленарна зала.

"За да бъде ефективен този закон, освен драстичните глоби за собственици на кучета, които не спазвят правилата, са крайно наложителни и драстични санкции спрямо представители на институциите, които не осъществяват контрол. Поправяме закони, които не се спазват. Колкото и да се увеличи глобата за безотговорните стопани, нищо няма да се промени, ако няма кой да изпълнява контрол върху прилагането на закона. Около това предложение се присъединиха и неправителствени организации", обясни Бошкилов.

"Чета иронични коментари, че полицаите щели да ходят с кантарчета по улиците и парковете. Хората не са разбрали правилно текстовете в закона. Намордникът не е задължителен за всички кучета, а само за тези, които са агресивни. Преценката за това е на собственика. Разделението на кучетата "под" и "над" 5 килограма, цели облекчение за притежателите на по-малки кучета. При спор за теглото на съответното куче, ще се гледа паспортът му - ако любимецът наистина е под 5 килограма, актът от 300 лева ще отпада", поясни народният избраник, след решението на Земеделската комисия в 44 НС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK