Депутатът Кирил Котев с историческа победа в Сандански, сложи край на 12-годишното управление на Андон Тотев

Новият кмет на община Сандански - Кирил Котев

Младият депутат Кирил Котев сложи край на 12-годишното управление на кмета на община Сандански Андон Тотев.

На вчерашния балотаж 34-годишният кандидат на ГЕРБ постигна историческа победа, като разгроми досегашния градоначалник с огромна преднина в своя полза.

За Кирил Котев дадоха гласа си 63.63% от избирателите в общината, а Андон Тотев успя да събере едва 36,37 %, сочат окончателните данни на Общинската избирателна комисия.

На редовните избори миналата неделя кандидат-кметът на ГЕРБ също получи по-голяма подкрепа, но тя се оказа недостатъчна, за да победи опонента си. Тогава за него гласуваха 32,78 %, а за независимия кандидат-кмет пуснаха бюлетини 29,62 %.

В надпреварата за Сандански за първи път се вкючи и лидерът на РЗС Яне Янев, който също отчете добър резултат, но не успя да стигне до балотаж. Гласовете за него бяха 27.13 %, или само с около 2 % по-малко от предпочелите Тотев.

Веднага след като отпадна от битката за курортната община, Яне Янев призова симпатизантите си да подкрепят на втори тур Кирил Котев срещу кмета феодал, както самият той нарича Андон Тотев.

Андон Тотев официално бе независим кмет на община Сандански, но на всички избори досега е бил подкрепян от БСП. Тази година това не се случи и столетницата заложи на свой кандидат-кмет – Андон Ризов.

Ризов обаче записа печална загуба, като за него гласуваха едва 3.73 %. Дни преди балотажа от Общинския съвет на БСП в Сандански излязоха с позиция, в която обявиха Тотев за „верния, силния и отговорен избор за кмет на общината“ и призоваха своите хора да го подкрепят.

Тотев управляваше Сандански от 2003 г., в продължение на три мандата. Завършил е висшето си образование във ВИНС „Димитър Благоев“ – Варна, със специалност „Стокознание“. Професионалната му кариера започва като фактурист-счетоводител в “Търговия на едро” в Сандански, като няколко години по-късно става директор на предприятието.

В края на 70-те години е избран за заместник-председател на Общински народен съвет – Сандански, като заема поста 10 години. След това става генерален директор на “Интерхотел Сандански”, каквато длъжност заема и до момента.

Новият кмет Кирил Котев е роден на 15 януари 1981 г. в град Сандански, по професия е икономист. Женен е, с две деца.

На местните избори през 2011 г. той бе избран за общински съветник. Котев бе изненадата на последния парламентарен вот, като събра най-много преференции.  Така от 9-а позиция се нареди втори и си осигури място в Народното събрание.

През февруари тази година с решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ той бе избран за общински координатор на ГЕРБ в Сандански. Котев получи и доверието на централата и съпартийците си да се впусне в тежката надпревара за кместкото кресло в курортния град, което в крайна сметка спечели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK