Депутатът Иван Ибришимов търси решение за проблемите на хората с увреждания в Дупница

Снимка: Личен архив

Във връзка с проблемите, изложени пред депутатът Иван Ибришимов от членове на Инициативен комитет за хора с увреждания в Дупница, по отношение на отпусканите средства за акумулаторни батерии за инвалидните колички и техните гаранционни срокове, на парламентарен контрол, бяха поставени въпроси към Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той анализира проблема, уточнявайки ангажиментите на ръководеното от него министерство като отбеляза, че по-често е поставян въпроса за качеството на инвалидните колички и дългия срок на употреба, в който се предполага те да се използват.

„Социалните плащания, свързани с батериите са на 3 години“, каза министър Калфин.

„Относно размера и вида на батериите, които се внасят, при направена справка от юни 2011 година, подобен вид въпроси почти не са поставяни на други места в страната. В случай, че повече организации дадат знак, че има проблем или няма внос на някои продукти ще потърсим адекватни мерки. Не трябва да допускаме вносителите да решават, че ще спрат един използван за медицински нужди продукт, който е по-евтин и понеже държавата го субсидира, те ще му увеличават цената. Има доста примери за това”.

По този начин Калфин отговори на поставените въпроси от депутатът Иван Ибришимов.

„Алармирах за отношение и взимане предвид актуализацията на средствата, които Министерството отпуска на хората с увреждания за закупуване на тези консумативи, но не получих отговор. Това, че този проблем не е идентифициран от други организации и от други места в страната, не значи, че той не съществува. Моята позиция е, че тези хората имат нужда от отношение и решаване на проблемите им своевременно. Без актуализиране на отпусканите средства, предвид поскъпването на живота и инфлацията, те няма да бъдат в състояние да водят нормален живот“, коментира още депутатът от Дупница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK