Тестват банскалии в началото на следващата седмица

Снимка: Infomreja.bg, архив

Уверението от фирмата е за понеделник или вторник

Тестването за COVID-19 в Банско отново се отлага. Причината - няма тестове.

"Когато пристигнат тестовете, тогава ще бъдат тестувани хората", коментира на днешния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб, ген. Венцислав Мутафчийски.

Очакванията са това да се случи в началото на седмицата.

"Засега уверението от фирмата е, че тестуването ще се осъществи в понеделник или вторник. Дотогава ще направим ясен план за Банско, защото се оказа, че РЗИ бяха изненадани от броя на хотелите там", допълни Мутафчийски.

По думите му в момента се прави това уточняване с Регионалната здравна инспекция - кои точно контингенти ще бъдат обхванати - кои задължително и кои препоръчително.

Преди два дни премиерът обяви, че започва масово тестване на жителите на Банско. "Приемаме, че Банско е огнище. Затова ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват имате ли антитела", каза Бойко Борисов.

Той посочи, че са поръчани 1 милион теста за диагностициране на COVID-19, но за момента се оказва, че тестове няма.

Представителната извадка от 1000 теста в Банско ще обхване полицаите, пожарникарите, личните лекари, СПО, част от Общинска администрация, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали интензивни контакти с хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK