Каракачанов: България ще съществува, докато има Българска армия

Снимки: МО

„Влизате в редовете на армията, за да обучавате вашите войници и да изпълните своя дълг към сигурността и бъдещето на Майка България. Моят апел към вас е - обичайте и уважавайте вашите войници и подчинени, предавайте им вашите знания, правете ги доблестни български воини и добри български патриоти“.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на Националния военен университет „Васил Левски“ и сержантско звание на кадетите на Професионалния сержантски колеж във Велико Търново днес, 27 юли.

Министър Каракачанов се обърна към военнослужещите с призива да следват заветите на двама видни българи – Васил Левски и полковник Борис Дрангов, чиито бележити годишнини отбелязваме през 2017 г. „Партиите идват и  си отиват, правителствата се сменят, но България е вечна и тя ще съществува, докато има Българска армия, докато има мъже и жени като вас, които се нареждат под нейните знамена и са готови да дадат и младостта, и живота си в името на нейната свобода и независимост“, допълни министърът.

53-ма курсанти от НВУ и 48 кадети от Професионалния сержантски колеж получиха днес дипломите, свидетелствата и офицерски и сержантки звания след завършеното си обучение. Първенец на „Випуск 2017 - Васил Левски“ е лейтенант Борислав Тодоров от Русе със специализация „Сигнално разузнаване и електронна война“. Той завършва обучението си със среден успех от курса отличен 5.81 и от държавните изпити – отличен 6.00.

Първенец на факултет „Общовойскови“ е лейтенант Пламен Гранджан, на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен – лейтенант Стефан Димитров и на факултет „Авиационен“ – лейтенант Николай Бойчев. Разпределението на випускниците във военните формирования е извършено според класиране по специално разработена методика. Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Стайко Желев от военно формирование 26940 - Стара Загора.

Общо седем са випускниците лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5.50 от целия курс на обучение и отличен 6.00 от държавните изпити. Те бяха наградени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов. Кметът на община Велико Търново инженер Даниел Панов отправи поздравление към военнослужещите. Отслужен бе благослов за здраве и успехи от свещеноиконом Славчо Иванов от Великотърновска Света Митрополия. 

На тържествения ритуал присъстваха още командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили - генерал-майор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков, контраадмирал Митко Петев, началникът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, представители на държавната и местната власт, на МВР, академичен и административен състав на висши военни и граждански учебни заведения, членове на военнопатриотичните и родолюбиви организации и много граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK