Започват проверки на имотните сделки

Снимка: Нова тв

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка на новозакупените имоти на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

От Комисията заявяват, че ще проверят всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на имотите, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата-продавач, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

От Комисията също така заявяват, че ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от дружеството от 2017 до 2019 г., за да анализират цените, на които обичайно продават имотите. Ще бъдат проверени и разрешителните за строителство на компанията в този период. 

Тази сутрин правосъдният министър Цецка Цачева внесе искане до главния прокурор и антикорупционния орган за незабавна проверка на закупеното от нея жилище в столичния квартал „Изток”.

Темата за имотните сделки на властта предизвика политически сътресения през последните дни. А министър-председателят Бойко Борисов от Брюксел се закани виновните да си понесат последствията.

На преден план излиза и поправка в закона, гласувана от предишния парламент, която според различни медийни публикации е помогнала на същата фирма да завърши друг строеж. Вносителите от ГЕРБ обаче са категорични, че въпросната поправка в закона не действа със задна дата и категорично не облагодетелства конкретна компания.  

„Да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. „Юрий Гагарин” в София, като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът и установено има ли конфликт на интереси с фирмата-продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните ми отношения с фирмата-продавач”, заяви Цачева. Тя изрази готовност да сътрудничи на проверките. „Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам, нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултати от проверката да бъдат публично огласени”, посочи правосъдният министър.

 „Поправката „Артекс” е сериозно внушение. Смея да твърдя, че това е поправка, която касае най-големите обекти, на които им даваме толеранс поради чисто обективни причини”, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

„Г-н Борисов, не е светнала лампа, а заря е гръмнала над главата на Цветанов и е важно най-после да се огледа”, заяви Явор Божанков от БСП.  

„Като се прибера ще събера колегите и ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията. Много точно и ясно го казах - всеки, който си е превишил правата. По телефона имах с всички разговори и ми обясняват, че 100% всичко им е законно. И че включително, че законът, когато е приеман, той не важи за бъдещо време, в този смисъл са били минали тези проекти. Дали е така, или не, възложил съм да се провери”, заяви Борисов.

„След като проверките срещу мен покажат, че не съм извършил нищо незаконно – ще получа ли извинение”, попита Цветан Цветанов. /Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK