Депутатите решиха: Държавата прави 100 бензиностанции

Снимка: nova.bg

Промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси бяха приети на второ четене

Народното събрание реши да се образува Държавно предприятие „Държавна петролна компания“, предаде „Фокус“. Това се случи след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

С това решение се дава зелена светлина за създаването на 100 държавни бензиностанции. Те ще са под контрола на новата "Държавна петролна компания", а тяхната цел ще е да предлагат горива с минимална надценка и така да регулират пазара.

Предприятието ще е със статут на държавно предприятие. Съгласно приетите текстове то е юридическо лице със седалище София, не е търговско дружество и не формира и не разпределя печалба. Структурата, устройството и дейността на предприятието, правомощията и задълженията на органите за управление, се определят с правилник, приет от Министерски съвет. 

Условията, редът и сроковете за осъществяване на взаимодействие между агенцията и предприятието се уреждат със споразумение. Основен предмет на дейност на предприятието е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавни резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по този закон. Основният предмет на дейност ще включва още създаване, съхраняване, обновяване и продажба на запаси от нефт и нефтопродукти от Закона за запасите и нефтопродуктите, както и управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхраняване на резерви и запази от нефт и нефтопродукти. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK