Депутат от "Атака" осигури кворума

снимка: БТА

Започна заседанието на Народното събрание, което трябва да избере новия кабинет.  То се излъчва пряко по БНТ и БНР, пише vesti.bg.

Събирането на необходимия кворум от 121 гласа - две минути след началото на заседанието - провокира бурни овации в залата.

Минималният възможен кворум е 121 народни представители. Тогава кабинетът, който се избира с обикновено мнозинство от присъстващите депутати, ще може да бъде избран само с 61 гласа.

БСП и ДПС имат заедно 120 депутати. За кворума се регистрира един депутат от "Атака", след което цялата парламентарна група на ГЕРБ напусна залата.

"Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира. Вече като видяха, че ще се провалят, "Атака" им даде единия глас, оттук нататък това правителство е несменяемо благодарение на Волен Сидеров", заяви Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

"Излязохме, за да подчертаем, да видят и посланиците, че тези три партии - БСП, ДПС и "Атака", са едно, и с комбинации ще изберат правителството.

Вече няма как при 121 регистрирани - със 117 депутати могат да го изберат.

Не ме занимавайте повече с тях. След малко ще се върнем в залата, за да участваме", каза още Борисов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е съпроводен в кулоарите от засилена охрана, предаде БГНЕС.

Запитан от медиите на какво се дължи това и дали е заплашен, той отговори: "Да, има заплаха от ГЕРБ"."За да гласуваме, трябва да има заседание. Искаме да видим кой ще подкрепи двойната коалиция. Искаме да се разбере кой кой е," посочи сутринта пред Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който обясни, че партията му може да участва в гласуването на кабинет и без да се регистрира за началото на заседанието.

При такъв сценарий кворумът се променя в движение.

"Ако натиснеш бутона "против", автоматично се регистрираш," обясни Алиосман Имамов от ДПС.

Ако някой от ГЕРБ вземе думата, също има автоматична промяна на кворума, допълни колегата му от БСП Младен Червеняков.

Според обяснението му "Атака" може да се регистрира, а да гласува против - тогава и ГЕРБ щели да гласуват против и при пълен паритет от 120 гласа "за" срещу 120 гласа "против" кабинетът "Орешарски" няма да бъде приет.

"Има парламентарна етика при гласуването на толкова важно нещо като гласуването на парламента. Ако няма кворум, след 15 минути следва повторен опит за регистрация. После се отлага и хипотетично може да се отлага безкрайно," обясни Червеняков, който изрази увереност, че съставът на кабинета ще бъде гласуван.

Двайсетина протестиращи са се събрали пред сградата на Народното събрание при паметника на Цар Освободител. Те са недоволни от екипа на правителството предложено от Пламен Орешарски.

По думите им искат да се уважи гласът на народа, искат експерти. Според протестиращите, предложените министри не са експерти, те са добре познати лица, защото са били няколко мандата в Народното събрание.

Протестиращите заявяват, че са се организирали в социалните мрежи и ще останат пред Народното събрание, докато не се гласува правителството. Там има засилено полицейско присъствие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK