Депото в Благоевград излиза златно, необходими са 13,8 млн. лева

снимка: infomreja.bg, архив

Пет регионални депа, които бяха фатално забавени, ще ни излязат златни. Вместо с европари сега трябва да платим поне 45 млн. лв. национални средства, за да ги изградим, защото това е изискване на Брюксел.

Проблемите са в Златица, Провадия, Благоевград, Дупница и Пазарджик. Причината е мудната работа на кметските екипи, протести заради мястото на площадките и обжалвания от зелените или други неправителствени организации, пише Преса.

До края на 2014 г. имахме право да ползваме европари за строеж на сметища, но от 1 януари тази възможност вече е анулирана. В следващия програмен период ще се дават суми само за надграждащи инсталации за пречистване.

От април миналата година срещу България има наказателна процедура в съдебна фаза, защото към края на 2009 г. трябваше да функционират 57 регионални депа, които да отговарят на всички нормативни изисквания. Към настоящия момент са изградени и са в експлоатация само 34, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

За депото в Благоевград ще са нужни 13 800 000 лв., като 3 млн. лв. от тях са за рекултивация на съществуващото депо, върху което ще се изгради новото. За Пазарджик на база идеен проект ще са нужни около 10 млн. лв.

Още толкова ще платим на Дупница, а на Златица - други 4 млн. лв. В Провадия все още са на фаза прединвестиционни проучвания за площадка в с. Войводина, община Вълчидол, и дори още нямат точни сметки, но се счита, че ще са нужни поне 4 млн. лв., съобщи за „Преса“ министърът на околната среда Ивелина Василева.

Тя каза още, че парите за първите клетки на тези пет депа ще дойдат от специалния екофонд. Днес очаква пълен доклад за състоянието на депата и стъпките, които ще се предприемат.

В края на миналата година правителството прие и националния план за управление на отпадъците с точно разписан график, който ще бъде и наш аргумент пред съда в Люксембург.

Парите, които ще получат петте общини за сметища, ще бъдат безвъзмездни, обясни Василева. Едва ли обаче депата ще бъдат завършени и тази година. Ако страната ни бъде осъдена от ЕК, ще трябва да плаща хиляди евро всеки ден, докато не отстрани проблема.

 

КОМЕНТАРИ

Добри11:09 - 09.01.2015
Какво е 13 млн лева. Държавата тегли по 4,5 млр заеми!!!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK