Депесари в Гърменско се обявиха срещу партийните сбирки в механата на Башев

Ахмед Башев, снимка: infomreja.bg, архив

За пореден път местни председатели на ДПС от община Гърмен възроптаха и отказаха да се явят на насроченото в събота от общинския им лидер Мустафа Геров събрание в механата на бившия кмет на Гърмен и ексдепутат Ахмед Башев, която е в гърменското село Огняново.

Активистите на ДПС изразяват категоричното си мнение, че частната механа на Башев не е място за провеждане на партийни и предизборни сбирки, още повече след като той вече сам обяви, че ще бъде един от кандидатите за кмет на община Гърмен на местните избори тази есен.

„Нямаме право преди областното и централното ръководство на ДПС да са обявили официално партийната кандидатура за кмет, ние са влизаме в съглашателство с когото и да било провъзгласил себе си за кандидат. Това трябва да е решение на партийната централа, а дотогава сме длъжни да не показваме пристрастие“, коментираха председатели на местни структури, членове и симпатизантите на ДПС в община Гърмен.

Те призоваха Мустафа Геров да осигури партиен клуб или неутрален терен за провеждане на свободни дискусии в подготовка на кметските избори.

Събранието в механата на Башев бе проведено веднага след Областния съвет в петък в Гоце Делчев, на който бе взето решение всяка община да започне да изготвя графици за провеждане на партийни събрания в населените места, за обсъждане и номиниране на кандидати за кметове и общински съветници, за проверки на избирателни списъци, плануване на предизборни срещи и други текущи въпроси преди вота за местна власт през октомври.

Недоволните от схемата, в която според тях отново ги вкарват общинският им лидер Мустафа Геров и Ахмед Башев преди още да е известен кандидатът на ДПС за кмет на община Гърмен, смятат, че събранията се провеждат в механата на Башев с единствената цел за упражняване на контрол, натиск и принуда местните председатели да започнат да работят в полза на дългогодишния кмет на община Гърмен, който е кандидат за пореден мандат. 

"Ако областното и централното ръководство на ДПС не одобрят кандидатурата на Башев, за кого ще работим тогава, или ще го избираме като независим, пренебрегвайки партийната кандидатура? С подобни събрания в неговото заведение не нарушаваме ли устава и изборния закон?", си задават многобройни въпроси представители на ДПС в Гърменско, които настояват за свобода при номинациите и преценките си за избора на кандидат-кмет.

"Общинският председател на ДПС в община Гърмен Мустафа Геров е съпруг на сестрината дъщеря на Ахмед Башев и затова и двамата ни привикват на червеното килимче в механата им в Огняново, за да ни притискат и диктуват решенията на местните структури относно предстоящите номинации. На това събрание повечето от нас присъстваха по принуда и от страх, но при следващ опит за провеждане на събрание в неговото заведение, няма да присъстваме", казаха още активисти на партията на Лютви Местан в Гърменско.

Те не скриха, че в структурите на ДПС има скандали, противоречия, разделение и много разочарования и според тях само балансирана кандидатура за предстоящите избори може да обедини партийните редици и електората на ДПС в общината.

Местни лидери и членове заявиха, че вече писмено са изразили становища по този въпрос в централата на партията и очакват от там мъдри решения за преодоляване на кризата в ДПС на местно ниво, тъй като според тях в противен случай партията им ще изгуби кметските избори.

Както ИНФОМРЕЖА писа, девет месеца преди местния вот бившият кмет и ексдепутат Ахмед Башев обяви, че наесен се връща на бял кон в община Гърмен и затова излиза в неплатен отпуск като директор на училището в село Огняново, за да затяга партийната дисциплина и подготвя структурите за кметския вот на есен.

 

КОМЕНТАРИ

moni20:47 - 13.03.2015
Minka,shte e sledvashtiq kmet, tq dokaza che moje da upravlqva i go zaslujava.S teb sme Minke!
рибножо07:40 - 10.03.2015
доверените ку4ета на манол като го видят на хорото и метивите куити са парвите русие и убавие
iv08:33 - 05.03.2015
do breznica kak ne e vqrno moge da pita6 i malko dete v ognqnovo i6te ti kage zuleto sam se e xvalil ama ne vi se vqrva te takiva ozabeni kravi dobre se prikrivat
брезница22:13 - 04.03.2015
Пълни глупости! Това за дъщеря му изобщо не е вярно. Измишльотини говорите бе хора.

FACEBOOK