Денят на Ботев ще бъде отбелязан в цялата страна с участието на военните подразделения

Снимка: Infomreja.bg

Представителни военни подразделения на Българската армия и ръководният състав на Министерството на отбраната ще почетат паметта на поета – революционер Христо Ботев. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов ще присъстват днес, 1 юни, на тържествената проверка (заря), посветена на 142-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета, която ще се състои в град Враца от 21.00 ч. В нея ще участват военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

По традиция военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили“ участват в прояви в цялата страна за почитането на 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Днес, 1 юни, в навечерието на Деня на Ботев, тържествени проверки (заря) с участието на военнослужещи от военните формирования 34 750 – Карлово, 52 740 – Хасково и 68-ма бригада „Специални сили“ ще се състоят в родния град на Христо Ботев - Калофер, Хасково и Кърджали (начален час 21.00 ч). В Асеновград от 18.30 ч с участието на военнослужещи от военното формирование 24 490 – Асеновград ще се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя на пл. „Централен”.

На 2 юни, събота, в тържествени проверки (заря) ще участват военнослужещи от:  Бригадното командване - Благоевград и представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски в село Скравена, Община Ботевград (21.00 ч), 61-ва механизирана бригада в градовете Казанлък (21.00 ч) и Павел баня (21.00 ч), и от 68-ма бригада „Специални сили“ в град Първомай (21.00 ч).

Военнослужещи от военните формирования 28 880 – Белене, 32 420 – Русе, 22 790 – Горна Оряховица, 34 750 – Карлово, 52 740 – Хасково, Бригадното командване – Благоевград, 2-ра механизирана бригада Стара Загора, 101-ви алпийски полк – Смолян, гарнизон Плевен, гарнизон Шумен и 68-ма бригада „Специални сили“ ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер в много населени места:

В град Белене (09.45 ч) пред паметника на загиналите във войните в Парка на признателността;

В град Благоевград (10.00 ч.)  на площад „Народни будители“;

В град Стара Загора (11.00 ч) пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „М. Кусев”;

В град Плевен (11.30 ч) пред паметника на Христо Ботев в града;

В град Шумен (11.30 ч) пред паметника на загиналите във войните;

В град Свищов (11.30 ч) пред паметника на свободата на Площад „Свобода”;

В град Русе (11.30 ч) пред паметника на Свободата;

В град Смолян (11.30 ч) пред паметника на Христо Ботев;

В град Горна Оряховица (11.45 ч) на площада в града;

В град Хасково (12.00 ч) пред паметника на Христо Ботев;

В град Калофер (11.00 ч.) на  митинг-поклонение пред паметника на Христо Ботев;

На връх „Околчица” ще се проведе всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев, където ще участват военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Военнослужещи от Военноморските сили (от Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров“ и Флотилия бойни и спомагателни кораби) ще участват в ритуали по повод Деня на Ботев пред паметниците на поета - революционер във Варна (10.00 ч), Бургас (12.00 ч.) и Свети Влас (19.00 ч).

Военнослужещи от Военновъздушните сили (ВВС) - от военното формирование 32 040 - Крумово и Представителният духов оркестър на ВВС ще участват в ритуал по повод Деня на Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив. Също в Пловдив във военния ритуал ще участват военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK