„Ана от другата страна“ - уникален театрален спектакъл скоро в Гоце Делчев и Гърмен

Снимки: Драматичен театър –Търговище

„Железният светилник“, „Вампир“ и Йовковата „Албена“ на 27. и 28. март ще оживеят на сцената в Гоце Делчев и Гърмен.

Уникалният спектакъл „Ана от другата страна“ ще бъде представен на сцената на „Дома на културата“ в Гоце Делчев от вече отлично познатите и обичани от неврокопската публика артисти от Драматичен театър –Търговище, които за пореден път ще радват с таланта си почитателите им от региона.

„Младостта се носи върху крилете на неприспособимостта.“

Венцеслав Константинов

“…......ми е ‘се таа, брат.......”

Младите днес: толкова много информация, толкова много възможности и толкова много въпроси:

„Познават света, но познават ли себе си? Какви са техните каузи, какво ги различава от предишните млади?

Дали в стремежа си да им дадем всичко, не им отнемаме възможността да се борят, да откриват, да търсят?

Кой бърка – те или ние - техните родители?” Сепва ме отново познатия възглас:’...ми е ‘се таа, брат..”

В опит да отговорят на тези въпроси, артистите от драматичен театър Търговище, създадоха спектакъл, ориентиран към младите хора, техните родители,учители и всички, които искат да задават въпроси и да търсят отговори.

„Ана от другата страна“ е авторски текст, базиран на три произведения – „Железният светилник“ на Димитър Талев и драмите „Вампир“ на А. Страшимиров и „Албена“ на Йордан Йовков. Целта на този спектакъл е да ангажира младите, с едно изненадващо пътешествие сред емблематични женски образи от българската драматургия и литература.

Действието стартира в съвременен клуб-дискотека. Еднообразен ритъм, пиещи и подскачащи млади хора. Почти никой не разговаря, защото шумът не позволява, а и явно няма нужда. Едно седемнайсет годишно момиче – Ана се опитва да си отговори на важни въпроси под натиска на родители, приятели, гаджета и т. н. Въпроси като: “Коя съм аз? Какво искам? Какво да правя с живота си?...не ми е ‘се таа, брат...”.Ситуацията ескалира до физически сблъсък и доведена до крайност, Ана полита от покрива на клуба. Един безсмислен и отчаян полет, който я отвежда… от другата страна.

Там я посрещат три жени, принудени да преживяват отново и отново вината си. Вината на Султана спрямо Катерина; на Малама към Вела; на Албена към Куцар. Ана става неволен свидетел и участник в тези отношения, сблъсквайки се с три коренно различни мирогледа към света. (Властната Султана припознава в Ана дъщеря си Катерина и е готово отново да я жертва, за да не допусне петно върху доброто име на семейството. Коравата Малама, вижда в Ана своята дъщеря Вела. Безпощадна към чувствата на момичето и в желанието си да се противопостави на всички – Малама омъжва Вела насила за нежелания Динко. Встрани от тези властни и силни жени, но с не по-малка твърдост, стои Албена. За нея именно любовта е единствена истина и смисъл.)

Всяка една от тези жени е извършила грях и всяка търси прошка за този грях. Анна от 21 век, успява да им прости, съпреживявайки техните колебания, твърдост, разкаяния. Ана се връща в своето време различна. Успява да си отговори на въпроса “Коя съм аз и сега накъде?”....не определено, не ми е ‘се таа, брат...

„Стъпвайки върху българската класика, ние се стремим да предложим на младите друг поглед към решаването на техните проблеми. Вярваме, че себепознаването, припознаването на корените и нашата идентичност, са вярната отправна точка в един глобализиран свят. Днес има твърде много информация и твърде малко задълбоченост. Способността да се анализират процесите, позволява да се търсят и взимат решения. Това е способност да артикулираш и да заявиш себе си като личност. Всеки индивид, независимо млад или зрял, има нужда от себепознаване. Без него не можем да отидем на следващото стъпало.

Провокирани от проблемите на младите хора, ние създадохме широкоспектърен спектакъл, достъпен и любопитен както за тийнейджърите, така и за техните родители. Смятаме, че атрактивността на представлението се дължи на сполучливата амалгама от съвременност, безценна българска класика и универсалност на проблематиката. За да проведем този разказ, или по-скоро този диалог между поколенията ние, търсихме оригинални решения – сценичен бой, каскади, рисувахме пластически любовта и секса – първичният и зрелият. Заложихме на атрактивна мултимедия и я наситихме с пластически и танцувални картини и с прекрасната музика на Дони. Представлението е подплатено с многобройни преработки на популярни хитове и авторски композиции, създадени специално за спектакъла.

Достигането до максимален брой зрители, особено сред младежката аудитория, би осмислило усилията на нашия екип. Вярваме, че ролята на театралното изкуство в неговата масовост е изключително важна и дава възможност да съчетаем атрактивния, философския и екзистенциалния поглед към днешния ден. Предлагаме Ви спектакъл-търсене, образователен и театрален прийом за изследване на проблемите.... Да, не ни е ‘се таа, брат...

„Заповядайте на „Ана от другата страна“! Надяваме се това да бъде едно запомнящо се преживяване! Подарете си този спектакъл, защото той e празник на Българското!“, са убедени ръководството и артистите от Драматичен театър –Търговище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK