Деня на чешмата и семейството отпразнуваха за шеста година в Сатовча

Снимка: Infomreja.bg

За шеста поредна година в община Сатовча традиционно отпразнуваха Деня на чешмата и семейството. Както през изминалите години, така и тази, празникът бе отбелязан масово в първата събота от месеца. 

Около чешмите, край които неизменно има построени бесетки с огнища от тикли, а в някои дори и пещи, се събраха десетки семейства, родове и приятелски компании, които избяха от летните горещини. Тези прохладни кътчета са посещавани през всички почивни дни от пролетта до късна есен. 

Отпускарските месеци в околността са предпоставка хиляди гастарбайтери, роднини и приятели да се събират и да отдъхнат. Отколешна е и традицията да се разпъват палатки, като хората съчетават почивката с бране на гъби и горски плодове, които много от почиващите превръщат в зимнина.

През 2012 г. по предложение на кмета на община Сатовча Арбен Мименов, Общинският съвет прие официално решение за обявяване на нов празник в местния календар, защото именно чешмите и беседките в Сатовчанско са най-силната притегателна и обединителна сила за местните.

Общинската администрация в Сатовча се мотивира да се създаде традиция за запазване на добрите взаимоотношения, водните богатства и условия за масов отдих сред природата. Завиден е фактът, че на територията на община Сатовча вече има над 1000 изградени чешми, броят на които с всяка изминала година се увеличава.

Хората ги градят с любов, преклонение и вричания както в памет на мъртвите, така и за здраве, щастие и берекет. Основното верою, което дава основание за строежите, е, че там, където тече вода, всичко е чисто, че няма лоши духове, което от своя страна пък помага да се постига мир на душите на починалите и щастие и благоденствие за живите.

Чешмите са с най-разнообразни форми, големина и цветово изображение. Майсторите показват своето естетическо виждане и често минувачи разпознават безпогрешно кой е построил съответната чешма. Не може да се срещне еднаква чешма, а в беседките, до които имат достъп всички, може да се намери най-необходимото: нож, сол, кибрит, парче  хляб, прибори за хранене и брадвичка.

Традицията да се градят чешми в района е от стотици години и тя се предава от поколение на поколение. Видните строители в общината се помнят, въпреки че някой от тях вече не са между живите, а именно – Асан Дзайнелов от Сатовча, Мустафа Баязитов, Мехмед Нейзиров и Шерифетин Семерджи от Слащен и не на последно място Юсеин Джалев от Кочан, на който приживе бе връчен медал за построените от него многобройни чешми. 

Не са малко и горските чешми, изградени от община Сатовча, както и от ДЛС „Дикчан” по идея на доскорошния директор инж. Пламен Поюков. С цел популяризиране на уникалните постройки са изработени фотоалбуми по населени места като същите са представени и в музейната сбирка за обществен достъп. Общинската администрация кандидатства и в световните рекорди на ГИНЕС за най-голям брой чешми с изворна вода.

 

КОМЕНТАРИ

До редакцията08:37 - 07.07.2017
Абе редакция пишете че Пламен Поюков строил чешми - апсолютна лъжа, та той на не е построил чешма за най-близкият си починал чове камо ли за хората. Пълни измислици
До Iv(b)an22:57 - 05.07.2017
А ти си маймуна от майната си
ivan21:52 - 05.07.2017
vsi4ki na snimkata sa goveda ot ko4an
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK