Почетно консулство на Грузия отваря врати в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Почетно консулство на Грузия отваря врати в Благоевград. 

По този повод бе организирана тържествена среща в зала „22 септември“, на която присъстваха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, посланикът на Грузия в България Н. Пр. Тамара Лилуашвили, Юлий Нушев – почетен консул на Грузия, Темиртай Избастин – посланик на Казахстан, Владимир Воронкович – посланик на Беларус, президентът на АУБ Стивън Съливан, гости и граждани.

„Само преди няколко месеца с Н. Пр. Юлий Нушев започнахме да обсъждаме идеята за  почетно консулство, а днес то вече е факт.  Изключително съм радостен, че това се случи. Благодаря на всички, които съдействаха. В момента ние продължаваме една добра традиция с повече от 50-годишна история. През 1964 година Благоевград се побратимява с Батуми.

Това е един от първите градове, побратимени с нашия град. Продължаваме да развиваме, да надграждаме нашите отношения. Това е второто консулство, имаме и консулство на Казахстан. В Американския университет учат 26 студенти от Грузия, а ролята на консулството е да им съдейства, както на тях, така и като цяло на грузинските граждани в България. Вярвам, че откриването на консулството ще доведе до тласък на развитието и на бизнес отношенията, и в промяна на култура и всичко,което съдейства и спомага за развитието на двустранните отношения“, каза кметът д-р Атанас Камбитов.

От своя страна Н. Пр. Юлий Нушев благодари за съдействието на Община Благоевград.

Почетното консулство на Грузия се намира на ул. „Митрополит Борис“ №17, а работното време ще бъде от 9.00 до 18.00 часа в делнични дни.

Церемонията по официалното откриване на почетното консулство завърши с изключително изпълнение на ансамбъл „Пирин“, които представиха българския фолклор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK