Деница Сачева: По 50 лева на пенсионер до март догодина

Снимка: Infomreja.bg

Вече три месеца те получават добавка към пенсията си в размер на 50 лева

„Не е взето все още окончателно решение, но премиерът вече обяви, че докато сме в състояние на криза и извънредна епидемична обстановка това ще продължи. Моите очаквания са това да продължи и през първото тримесечие на следващата година“. Така министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира продължаващата подкрепа на правителството към българските пенсионери, предаде репортер на БГНЕС.

Вече три месеца те получават добавка към пенсията си в размер на 50 лева месечно, а помощта достига до всички 2 119 256 пенсионери у нас. Средствата са предназначени за преодоляване на COVID-епидемията, като за целта ще бъдат отпуснати допълнителни над 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Има статистика, която ясно показва, че средният разход на българските пенсионери за лекарства на месец е около 56 лв. С тези 50 лв. се опитваме да подкрепим пенсионерите както в закупуването на лекарства, така и по отношение на възможностите да правят своята профилактика във връзка с коронавируса“, обясни Деница Сачева за размера на сумата.

Социалният министър припомни, че в момента се обсъждат и няколко варианта за осъвременяване на пенсиите от догодина. „В момента се правят различни изчисления, с различни варианти. Нашето желание е да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като най-благоприятният, може би, е минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната – 1400 лв.“, обясни Сачева.

На въпрос дали от министерството са склонни да подкрепят идеята за обвързване на минималната пенсия с процент от минималната заплата, Сачева отговори: „по-скоро, да“.

Министър Деница Сачева внесе яснота и по повод на предстоящите промени в Закона за хората с увреждания и увери, че никой няма да остане без финансова подкрепа. „Точно обратното, ще получат подкрепа много по-бързо. Индивидуалната оценка не отпада. Остава, но тя ще се отнася до личната помощ, социалните услуги, за закупуването на превозни средства и помощта, свързана с преустройство на жилища или работно място“, уточни тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK