Деница Сачева: Не очакваме безработицата до края на 2020 г. да е повече от 7%

Деница Сачева, снимка: МС, архив

Средствата, които отиват при работодателите по различните мерки, са само за заплати

Безработицата намалява от 9% през май на 6,9% през октомври, заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и прогнозира известно покачване през декември, тъй като затворените бизнеси могат да освободят хора, които да отидат на бюрото по труда въпреки предложените икономически мерки.

"Очакваме известен ръст на безработицата, но не очакваме да се случи нещо катастрофално да края на годината. Не очакваме безработицата до края на 2020 да е повече от 7%", категорична беше тя и посочи, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-много са в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Няма никакъв риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, подчерта министърът на труда и социалната политика:

"С 11 400 по-малко са приетите болничните листове, ако направим сравнение със същия период на миналата година. С близо 378 хиляди са по-малко за 2020 г., в сравнение с 2019-а".

Осигурени са добавките са пенсионерите и средствата за пенсии, увери още тя.

Сачева изтъкна, че поддържа тезата, че на 21-ви декември трябва да започне отваряне на бизнесите:

"Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да можем да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса. Всичко е въпрос на общо разбиране за необходимостта от дисциплина и спазване на мерките, за да не се налага да затягаме още коланите след края на този локдаун".

Па думите ѝ училищата ще отворят след нова година, това допълнително ще ни даде възможност да овладеем негативните тенденции в развитието на епидемията.

"Средствата, които отиват при работодателите по мерките "60 на 40", "80 на 20" и "Заетост за теб", са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго", посочи министър Сачева.

Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно, но един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители.

Социалният министър заяви, че средствата са разчетени и до нова актуализация на бюджета до края на 2020-а година няма как да се стигне.

"Това са по-скоро политически спекулации, че следващото правителство ще бъде изправено едва ли не пред спиране на социални плащания. Ние сме правили Бюджет 2021 така, че да имаме готовност да го изпълняваме и след изборите. Не сме залагали капани, не се водим от тънки политически сметки. Всичко, което се опитваме да направим, е хората да преминат през тази криза колкото се може по-щадящо".

Започващата от понеделник, 30 ноември, мярка "Запази ме" ще даде възможност да се изплащат по 24 лева на ден до 21-ви декември на работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден, обясни министър Сачева. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK