Ден за размисъл преди балотажа

снимка: infomreja.bg, архив

Днес е денят за размисъл преди втория тур на изборите за президент и местна власт на 30 октомври, неделя. В деня преди вота изцяло е забранена предизборната агитация. Според Избирателния кодекс всяка община сама решава дали да забрани продажбата и сервирането на алкохол в изборния ден.

При приемането на новите изборни правила от 41-то Народно събрание имаше предложение денят за размисъл да отпадне, защото бил отживелица и никой не вярвал, че точно в този момент избирателите решават за кого да гласуват. В крайна сметка такова решение не беше взето. Затова в новия изборен кодекс пише, че „не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден".

В неделя, 30 октомври, ще се проведе балотажът на президентските и местни избори, на които ще бъдат избрани следващите президент и вицепрезидент на страната, както и кметове в районите на страната, където това не стана на първия тур.

Миналата събота, когато беше ден за размисъл преди първия тур на изборите, по пътя между областната администрация и общинската избирателна комисия в Пирдоп изчезнаха 1000 бюлетини и спешно се наложи отпечатването на нови. В деня за размисъл преди 23-ти октомври прокуратурата образува 10 дела за изборни нарушения. Купуването и продаването на гласове е престъпление и се наказва с до 5 години затвор и парична глоба.

За гарантиране на сигурността, опазването на обществения ред и осигуряване на пожарната и аварийна безопасност при произвеждането на втория тур на изборите ще се грижат 15 220 полицаи, съобщава МВР. Органите на реда ще следят за сигурността и обществения ред в районите на 11 744 избирателни секции.

Сигнали за купуването и продаването на гласове ще се подават в съответното районно управление на полицията или на полицейските служители, намиращи се в близост до изборните места. Ще бъде работи и денонощната телефонна линия в МВР - /02/ 982 22 32. Специалният електронен адрес за тази цел е [email protected]. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK