Ден първи ВЪТРЕ в блокадата! Банско замлъкна

Снимка: Infomreja.bg

За първи път градът с калдъръмите е под блокада

Ден първи вътре в блокадата – очаквана и донякъде желана.

Здравейте, читатели, аз съм Александра Димитрова – репортер в ИНФОМРЕЖА, която се намира в родния си дом в Банско.

След изявлението на главния прокурор Гешев ситуацията бе тласкана към настоящето положение, което обаче бе осъждано по улиците на курорта.

Ако допреди 48 часа короната спъваше бизнеса и туризма, то първият положителен случай в града разбуни страстите и желанието кабинковият лифт, цялата ски зона да спрат, бе по-голямо от местната сентенция за капитализъм „Всяка снежинка – стотинка“.

Местните и персоналът, който работи в курорта, спазваха мерките, носейки предпазни средства. Не така стриктни бяха обаче туристите – основно британски граждани, които със ски дрехите си буквално седяха на асфалта и пиеха бира на групи.

Англичаните неведнъж са предизвиквали яростта на местните – те пият, те са невъзпитани, те са разюздани, но! Бяха туристи. Когато обаче станаха източник на заразата, гостоприемността на Банско хлопна като хотелска врата пред нежелан гост.

Карантината звучеше във фразата „Спрете туристите“, която бе анатемосана преди 48 часа в града.

Днес Банско е Ухан, но с положителната нотка, че няма нито един смъртен случай! За щастие положителните проби са на пациенти в добро състояние, дори не можем да говорим засега за лечение, а по-скоро за симптоматика.

Надали има много въпроси след вчерашната заповед – тя бе ясна, точна и генералска.

Питанка са всички онези жители на България, стичащи се всяка година в Банско, за да работят като в Клондайк. Те остават заключени в квартирите, заедно с хазяите им. Не могат да излязат от вече общите си домове, защото персоналът бе на първа линия – както се казва за медиците и шофьорите. Работещите общуваха с почти цялото население на планетата, дошло в Банско да разпусне.

Банско е хляб за почти цялата Разложка котловина, ски зоната е най-големият работодател, а днес вече и най-големият противник, причина – дори.

2 часа след като положението в Банско бе „Затвори портите“ – хората си поставиха на профилните снимки колаж „Аз съм Банско“. Направиха го и тези, които псуваха местните колко са богати, как не се „наядоха“ на туристи, колко са алчни за пари.

Същите тези хора обаче днес си СТОИМ в домовете и не сме поставили на дневен ред темата нито за парите, нито колко ролки тоалетна хартия ни остават. Мисля, че в града има разум, неслучайно в понеделник кметът Кадев благодари на съгражданите си, че се държат така положително в подобна обстановка.

За първи път градът с калдъръмите е под блокада. Тук турски крак не е смеел да стъпи, доказателство е банската кула – символ на свободата и смелостта на банскалии.

Не съжалявайте хората тук, те нямат нужда от благи думи, а по-скоро от една мъжка македонска приказка, че и това ще мине.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK