ЕС ще финансира изграждането на газопровод между България и Гърция

Снимка: 24news.bg

Европейската комисия взе решение по линия на политиката на сближаване да се инвестират средства в размер на 33 млн. евро, с които ще се финансира изграждането на трансграничен междусистемен газопровод с дължина 182 км между Комотини, Гърция, и Стара Загора. Газопроводът е европейски проект от общ интерес, допринасящ за постигането на целите на Енергийния съюз.

Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за пръв път. Така ще се диверсифицират енергийните източници в региона и ще се повиши енергийната сигурност. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите.

България е една от десетте държави от ЕС, в които Комисията ще инвестира общо 4 млрд. евро за 25 големи инфраструктурни проекта. Проектите обхващат широк кръг от области – здравеопазване, транспорт, научни изследвания, околна среда и енергетика. Като се прибави националното финансиране, общите инвестиции в тези проекти възлизат на 8 млрд. евро.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: Тези 25 проекта са пример за това как ЕС работи за подобряване на живота на гражданите – от повишаване на качеството на питейната вода и бързината на железопътния транспорт до модернизиране на болници. През настоящия бюджетен период сме одобрили отпускането на средства от ЕС в размер на 32 млрд. евро за 258 големи инфраструктурни проекта. Тези проекти са „посланици“ на политиката на сближаване и аз се гордея с всеки един от тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK