Ден на равното заплащане: Жените в ЕС все още печелят с 16,2 % по-малко от мъжете

Снимка: Infomreja.bg, архив

Тази година Денят на равното заплащане в ЕС се чества на 3 ноември. С него се отбелязва моментът от годината, в който жените символично престават да получават заплащане за своя труд до края на работната година за разлика от своите колеги мъже, докато остават още 16 % от работната година.

По повод този ден първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, комисар Мариан Тейсен и комисар Вера Йоурова заявиха:

Жените и мъжете са равни. Това е една от фундаменталните ценности на ЕС. Но всъщност жените все още работят безплатно в продължение на два месеца всяка година в сравнение със своите колеги мъже. Повече не можем да толерираме това положение.

Жените в Европа печелят със 16,2 % по-малко от мъжете. Тази разлика в заплащането е несправедлива не само по принцип, а и на практика. Тя поставя жените в положение на несигурност по време на тяхната кариера и в още по-голяма степен след тяхното пенсиониране, като разлика в пенсиите на мъжете и жените достига 36,6 %.

Въпреки че няма незабавно решение за преодоляване на това неравенство, съществуват начини за постигане на конкретни промени. Комисията представи редица предложения за справяне с този проблем на работното място и у дома.

Наложително е те да бъдат доразвити от Европейския парламент и от държавите членки в рамките на Съвета с оглед на постигането на конкретни резултати, например като се подобрят правата на работещите родители и лицата, полагащи грижи, да вземат отпуск, за да се грижат за своите семейства.

Нови данни, публикувани днес, подчертават значението на незабавното приемане на законодателството за равновесието между професионалния и личния живот, представено от Европейската комисия.

През изминалата година един от всеки трима европейци не е могъл да вземе отпуск по семейни причини, а само четирима от всеки десет мъже са взели (или възнамеряват да вземат) родителски отпуск. Това не е справедливо, нито устойчиво.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK