Ден на чешмата и семейството честват тази събота в Сатовча

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Нов празник вписа в календара си Община Сатовча, който от тази година ще се чества в първата събота на месец юли. Новият празник е наречен Ден на чешмата и семейството и първото му отбелязване ще бъде на 7 юли, седмица преди традиционния събор на тютюнопроизводителите, който се провежда за трета поредна година на ливадите в село Ваклиново. 

Идеята на кметската администрация за новия празник идва от изградените над 500 чешми на територията на общината и най-вече заради това, че "почивката на чешма" от години е хит и традиция сред местни жители и гости. 

Прибиращи се от чужбина за летен отпуск в родния си край стотици местни гастарбайтери признават, че през цялата година мечтаят за родовите срещи с близките си, с които празнуват завръщането си покрай една от многото чешми в Балкана. 

Повечето от чешмите в община Сатовча са изградени от синове, дъщери и роднини в памет на починали техни родители и близки, други са построени от местни доброволци. Има и такива, изградени от ДЛС "Дикчан" и от Община Сатовча. 

Чешмите са строени по различно време и с всяка изминала година броят им расте, тъй като местните вярват в старото поверие, че там, където има вода, няма зли духове.

Според жителите на общината е невъзможно да се намерят сред съществуващите в момента 500 чешми в Сатовчанско две еднакви. Всяка една е творение на отделни хора, пожелали да оставят нещо за спомен след себе си, в знак на любов към семейството си и почит към уникалната природа в района.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK