"Разгадай магията на Дупнишкия край" изгрява на автобусните спирки в Дупница

Снимка: Община Дупница

"Разгадай магията на дупнишкия край" изгрява на автобусните спирки в Дупница. Това е продължение и втора кампания на Община Дупница след реализацията на историческия си проект "Дупница помни", който представя на дупничани някои от най-значимите личности от региона.

Част от напълно унищожените или изпочупени съоръжения са вече подготвени и на тях се монтират информационните табла, за прелестите и забележителностите в града, покрайнините и някои от селата.

Именно от днес започна монтирането на първите спирки, като с нова визия са вече тези в района на старата автогара, а до края на деня ще бъдат монтирани и тези в района на градинката "Жельо Демиревски" и "Муструков". В следващите дни са предвидени унищожените от гамени спирки в "Горна махала" да бъдат възстановени с новия проект, както и други четири.

Всеки може да се запознае подробно за малкоизвестните езера над селата Бистрица и Самораново, за единствената известна засега 3D-икона на "Отец, Сина и Св.Дух", която се смята, че лекува безплодие, за пещерните образувания над Бистрица, за уникалния олтар в Баланово, за лековития извор в Яхиново и т.н. 

"Има много привлекателни и атрактивни места за посещение, както за еднодневна разходка, така и за цял уикенд. Районът е много непознат, както за гостите на града, така и за самите нас, които сме жители на общината. Подели сме една идея от миналата година за популяризирането на региона като туристическа дестинация, защото няма какво да се заблуждаваме, още сме далеч от това да се наречем - туристически атрактивни.

А даденостите ги имаме, магията е навсякъде, но това е дълъг, поне 5-6 години усилена работа в тази насока, за да се превърнем в привлекателно място. Статистиката показва, че от година на година туристопотокът се увеличава, но трябва и да признаем, че в общината няма достатъчно леглова база, за да поеме подобен интерес. Сами виждате например в село Бистрица какво се случва вече втора година.

В почивните дни има десетки туристи и организирани групи от Израел и Русия, а напоследък и Германия, които обаче нямат възможност да нощуват и се налага да отсядат в хотели и къщи за гости в съседни общини. Една безспорна бизнес-ниша за местните хора", коментира зам.кметът на Дупница Красимир Георгиев.

"В момента върви заснемането на нови три туристически филми за региона, които ще бъдат готови следващото лято. Проектът ни ще бъде развит и на чужди езици с разполагането през пролетта на рекламни информационни табели в село Бистрица и Самораново, както и в района на новата автогара, където потокът е много голям", допълни Георгиев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK