Демонстрация на любителски самолети, ракети и планери на стадиона в Кюстендил

Снимки: ОДК-Кюстендил

На 8 април на стадион „Осогово“ се проведе третото издание на ученическия конкурс за нестандартни летателни апарати „Творческо предизвикателство ИКАР 2017“ – в рамките на традиционно провежданото авиошоу – демонстрация на любителски самолети, ракети и планери „ОСОГОВО 2017“.

Организатори на конкурса са Обединен детски комплекс, Клубът за аерокосмически технологии „Зодиак”, Българската федерация по авиомоделизъм и Община Кюстендил.

Гости на "ИКАР 17" бяха Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на Фондация "Еврика", и Григор Цанков – програмен директор на Фондацията, Мая Лехчанска – главен експерт към Министерството на младежта и спорта за областите Кюстендил, Благоевград и Перник, инж. Калин Крумов – преподавател в ХТМУ – София.

Критериите, по които бяха оценявани летателните апарати, бяха: иновативност, конструктивни решения, атрактивност, дизайн и външен вид, полетни качества, пилотски умения, допълнителни ефекти и възможности за бъдещо практическо приложение.

Победители в състезанието:

Първа възрастова група /деца/

1 място – Гуидо Галени – 79 точки
2 място – Александър Спасов – 66 точки
3 място – Антонио Андонов – 51 точки 

Втора възрастова група /юноши/

1 място – Денислав Боянов – 84 точки
2 място – Николай Любенов – 75 точки
3 място – Виктор Крумов – 72 точки

Поощрение – Йордан Стоев – 63 точки

Въпреки че силният вятър не позволи да бъдат демонстрирани всичките летателни апарати, зрителите на авиошоуто не скучаха. Те имаха възможност да се запознаят и опитат от българското космическо меню, разработено от Института по криобиология и хранителни технологии – София.

Инструкторите по парапланеризъм от клуба за екстремни спортове „Параглайдинг“ – Кюстендил Бойко Сотиров, Христо Арсов и Георги Христов демонстрираха начини за наземно управление на парапланер, а децата имаха възможност да се качат в сбруята за тандемен полет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK