Отбелязваме Европейския ден на номера за спешни повиквания 112

Снимка: Infomreja.bg

11. февруари е обявен за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 със Съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.

112 е общ европейски телефонен номер за спешни повиквания, който може да се набира безплатно от всеки стационарен или мобилен телефон. Не е нужно набирането на код на населеното място за връзка с местните служби за спешна помощ (полиция, спешна медицинска помощ, пожарна и спасителни служби).

В повечето страни неправомерното използване на номер 112 подлежи на наказателна отговорност, също както е при другите номера за спешни повиквания.

112 може да се използва във всички 28 страни-членки на Европейския съюз, както и в други страни като Исландия, Норвегия, Швейцария, Украйна. Дори в САЩ и Канада обаждащият се на номер 112 се пренасочва автоматично към полиция, спешна медицинска помощ, пожарна или спасителен център. Някои страни от Латинска Америка също ползват за спешни повиквания номер 112 – например Коста Рика.

Освен това телефон 112 се използва в Тихоокеанския регион, например във Вануату и Нова Зеландия.

В няколко страни контролните центрове на 112 са в състояние да се справят със спешни повиквания на няколко езика.

Въвеждането на номера за спешни повиквания е решено и прието от ЕС и Съвета на министрите през 1991 г. по предложение на Европейската комисия. Оттогава телефон 112 бива консолидиран в рамките на по-нататъшния законодателен процес.

През 2007 г. Европейският парламент установява, че твърде малко хора са осведомени за номер 112 и къде може да бъде използван. През 2008 г. едва 22% от населението на ЕС е наясно с възможността за общоевропейската му употреба. За да повиши осведомеността относно номер 112 през 2009 г. е издадена тристранна резолюция на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС, която обявява 11 февруари за „европейски ден на номер 112".

През 2013 г. вече средно 27% от гражданите на ЕС знаят за общоевропейската употреба на 112. Процентът в България е 37%.

Общата система за спешна помощ на номер 112 свързва всички спасителни организации в ЕС и е символ на европейската култура на взаимопомощ. С увеличаване на значимостта на 112, като общоевропейски номер за спешни повиквания, номерът става и символ на Европейския съюз.

В столицата е организирано тържество, на което ще присъстват представители на ръководството на МВР и директорите на главни дирекции в МВР.

В рамките на демонстрация на тема „Координация между Районен център 112 и службите за спешно реагиране при пожар в сграда за масово пребиваване на хора”  ще бъде визуализиран в реално време пътят, който един спешен сигнал изминава от регистрирането му на телефон 112 до приключване на спасителните дейности на мястото на инцидента.

В демонстрацията със сили и средства ще участват ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, СД „Пожарна безопасност и защита на населението”, СДВР, КАТ, ЦСМП-София, Столична община и БЧК.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK