Омбудсманът Диана Ковачева изслуша проблемите на босилеградчани

Снимка: ombudsman.bg

Наши сънародници се жалват от липсата на предучилищно образование и замърсяване на почвите

Омбудсманът Диана Ковачева и сръбският й колега Зоран Пашалич организираха обща приемна в гр. Босилеград, Сърбия. На нея бяха приети 16 граждани, като всеки от тях постави минимум по три проблема.

Общественият защитник на Сърбия каза, че за 10 г. е получил общо 82 жалби от този район. Пред журналисти доц. Ковачева обобщи проблемите, пред които се изправят българските граждани в Босилеград – липса на предучилищно образование на български език, липса на помощни материали за учебниците по география и история, обезлюдяване в града заради липса на работа, замърсяване на почвите и водите в района, рязко повишаване на броя на злокачествените заболявания и смъртните случаи, дългият срок за придобиване на българско гражданство.

„Проблемът със замърсяването на водите в района е наистина сериозен. Представители на българското малцинство ни предоставиха снимки, на които се вижда, че водата, която тече в реките в определени случаи, е бяла. Хората се тревожат за здравето си“, обяви омбудсманът.

По думите й проблемът е свързан с работата на няколко мини и множество ВЕЦ-ове, които са в района. Според жителите рязко се е повишил броят на болните от злокачествени заболявания и смъртните случаи.

„Помолиха ни да съдействаме с предоставянето на официална информация от страна на сръбските власти за това какъв е броят на хората, които са заболели от тежки онкологични заболявания и тези, които са починали, защото според тях този брой е много висок.

Ние обещахме да съдействаме да бъде предоставена такава информация. А когато статистиката бъде налице, надявам се скоро, ще се обърнем към Министерството на външните работи и Министерството на околната среда и водите с настояване да бъдат предприети спешни мерки“, обяви доц. Ковачева.

Тя заяви, че по нейна информация съществуват мерки, които са в ход, а именно формиране на обща комисия с представители на България и Сърбия, която да се заеме с разрешаването на проблема. Това, което констатира общественият защитник обаче е, че българските институции не са получили отговор на отправените въпроси към сръбските власти, което е изключително тревожно, защото става дума за здравето на хора.

По-късно омбудсманът се срещна и с представители на Културния и информационен център на българското национално малцинство. Те я запознаха с конкретен проблем – 86 случая, в които е отказано получаването на шофьорски книжки от МВР-Кюстендил.

Заедно с българския посланик в Сърбия Н. Пр. Радко Влайков доц. Ковачева поднесе цветя на паметника на Васил Левски в Босилеград.

Съвместната изнесена приемна е по проект на МВнР и се реализира от посолството в Белград. Целта е да бъдат посетени труднодостъпни райони в 12 общини. Част от тях са в градове с преобладаващо население от българското национално малцинство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK