Отказват издаването на шофьорски книжки за наши сънародници от Босилеград

Снимка: Infomreja.bg

Основният мотив - липсата на бащино име в документите, сигнализират вътрешния министър Младен Маринов

Заради липсата на бащино име и въпреки изкаран шофьорски курс, масово на наши сънародници от Западните покрайнини е отказвано да им бъде издадена шофьорска книжка от КАТ – Кюстендил. За това сигнализираха представители от Демократичния съюз на българите в Босилеград.

Пред ИНФОМРЕЖА те посочват, че на 26 юни т.г. е внесено писмо до министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов "за неправомерни действия на органите на КАТ в Кюстендил срещу българите от Босилеград, които са с придобито българско гражданство или лични карти за временно и постоянно пребиваване в Република България".

„До нас постъпиха десетки оплаквания на български граждани от Босилеград с адресна регистрация в Кюстендил, които след като успешно са изкарали обучителни курсове за правоуправление на моторни превозни средства в съответните авто-школи в Кюстендил и са регистрирани в системата на МВР, органите на КАТ в Кюстендил отказват да им издадат свидетелствата за правоуправление на моторни превозни средства.

Давани са им обяснения, че в личните документи били записани само с личното име и фамилията, но не и с бащиното, каквато е практиката в България и електронните системи не ги били приемали“, обясни и пред ИНФОМРЕЖА и председателят на КИЦ – Босилеград, Иван Николов.

От ДСБ не приемат такива обяснения защото, българското гражданство и личните им документи са издадени на базата данни от Министерството на правосъдието и органите на МВР. Отделно от това досега такива проблеми не е имало при издаването на свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства от страна на органите на КАТ в Кюстендил. 

По думите на Иван Николов подобни проблеми пред органите на КАТ в други български градове не е имало, като част от нашите сънародници вече са получили шофьорски книжки от столицата.

Демократичният съюз на българите остро протестира срещу подобни постъпки, с които се ограничават правата на българите живеещи в Босилеград на основание българско гражданство. Правата на българските граждани от Босилеград са равни с правата на българските граждани живеещи в България и са гарантирани с Конституцията и законите на Р България. Следователно, не могат да бъдат оспорвани и ограничавани от когото и да е.

Призоваваме Министерството на вътрешните работи на Р България да разследва този случай, който огорчава българите от Босилеград и уронва престижа на Р България като държава майка и покровителка на всички българи по света, посочиха още от Демократичният съюз на българите в Босилеград.

По повод проблема ИНФОМРЕЖА направи запитване до пресцентъра на ОДМВР – Кюстендил. За отговора ще ви информираме своевременно!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK