Сезират Европейската комисия за замърсяването в Босилеград

Снимка: Infomreja.bg

„Загубим ли природата, губим всичко”. Под това мото за първи път месец декември 2018 г. се подаде сигнал от първи екологичен граждански протест в Босилеград за безконтролното изливане на отпадъчни води и химически реагенти от двете оловно-цинкови мини „Караманица” и „Благодат” на територията на Сърбия.

По този повод в офиса на ВМРО в Кюстендил се проведе пресконференция с евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО и Иван Николов – председател на Културно-информационния център в Босилеград за Западните покрайнини.

Ангел Джамбазки и Иван Николов изнесоха тревожна информация, която се отнася не само до Босилеград, но и за кюстендилското поле, което е овощната градина на България, тъй като замърсените води се натрупват и отлагат по бреговете на реките и достигат до притоците на река Драговищица, която се влива във водосбора на река Струма.

"Проучването, което е направено за въпросната компания, показва, че това са противоречиви криминални типове и хора от третия свят, които регистрират компанията със сръбски капитал и е със сметка във Венецуела. Това доказва, че трябва да се извърши спешна проверка. За 4 г. и половина не съм получавал по-задълбочен отговор във връзка с този проблем, който ще бъде поставен на политическо ниво. Ще изпратим представители да поставят въпроса пред Министерството на околната среда и водите, пред Министерството на здравеопазването и в Европейската комисия също изпратихме исканията си. Целта е да се изселят българите от Западните покрайнини и да бъдат заселени в Сърбия или в България. Според екологичните оценки и изследванията замърсяването ще стигне до река Струма. Жизнерадостният кмет на Босилеград твърди, че това е глина… ”, коментира Ангел Джамбазки.

Иван Николов информира, че при пробите, занесени за лабораторни изследвания в София, е отчетено многократно надвишаване на допустимите норми и българските министерства и Басейнова дирекция трябва да вземат спешни мерки, за да се опази цялата природа.

"Водата е бяла и с оловно-сива утайка, от която животните отказват да пият вода, рибите и раците измират. Няма къща, в която да няма онкоболни, както и хора с психическо разстройство и депресивни състояния. ВЕЦ-овете също нанасят много вреди на територията на Босилеград,  от тях има 35 локации, за  които се взимат решения на тъмно. В Сърбия текат граждански процеси срещу тях. Те нанасят вреди на природата в ущърб на хората, които живеят там", каза още Николов.

Евродепутатът Джамбазки разясни, че в България се използват същите отрови, в различните мини като в „Елаците”, ”Асарел-Медет" и други, но нищо не пречи процесът да бъде контролиран и се използват пречиствателни филтри. Той добави, че България е водеща в света по подобно съхраняване на природата, като у нас идват чужденци от Нова Зеландия и други страни, за да учат по методите на пречистването на водата.

Количеството на олово от мина "Караманица" е 46 % над нормата, тази разработка е един много опасен експеримент, ако не се вземат мерки навреме, ще бъде късно, предупредиха на пресконференцията в Кюстендил.

От независими еколози са правени изследвания и те доказват, че замърсяване вече има. Ако сръбските власти искат да работят с подобни компании, трябва да ги задължат да пречистват по всички правила. До момента са използвани всички дипломатични възможности с екоминистъра Нено Димов. Изпратени са писма още през септември и октомври миналата година. Безкомпромисно трябва да се постъпи от страна на всички институции, са категорични Ангел Джамбазки и Иван Николов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Lelya Penka10:31 - 06.01.2019
Чудя се как български евродепутат може да изнася толкова непроверена информация и да плаши хората с твърдения, че български мини използват такива "отрови". Това е безотговорно говорене, с което не се печелят избори.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK