Първи екологичен протест в Босилеград! „Загубим ли природата, губим всичко”

Снимки: Личен архив

Първи екологичен граждански протест под мотото  „Загубим ли природата, губим всичко” се проведе в Босилеград. Организатори на недоволството са гражданските сдружения „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и „ГЛАС”.

Охранявани от органите на реда, около 60 местни граждани, предимно млади, с транспаранти, пищялки и скандирания „мафия“, протестираха срещу безконтролното изливане на отпадъчни води и химически реагенти от мините „Караманица“ и „Благодат“ в притоците на река Драговищица, която се влива във водосбора на река Струма.

На протеста говориха председателите на гражданските сдружения „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и „ГЛАС” Александър Димитров, Ботю Христов, и преподавателят по български език Деян Миленов.

Те изтъкнаха, че протестът няма политически характер и е насочен срещу безотговорното поведение на управляващите. Целта на недоволството бе да се информира обществеността за опасностите за природата, живота и здравето на гражданите на общината.

Никой от Община Босилеград не излезе да посрещне протестиращите, но за сметка на това те оставиха в сградата на администрацията бутилка с вода, наточена от притока на реката, която се излива от хвостохранилището на мината "Караманица".

Всички недоволни босилеградчани бяха категорични, че ще продължат с протестите, докато общинските власти и собствениците на мините и ВЕЦ-овете не предприемат необходимите мерки за пречистване на отпадъчните води и опазването на биодиверситета на реката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK